Kultura

Pojačava se struka Arhiva u Pirotu, na čelu ustanove Davor Lazarević

Istorijski arhiv u Pirotu je ustanova kulture od velikog značaja za Pirotski okrug s obzirom na delatnost kojom se bavi. Upravo zato velika odgovornost je na svim zaposlenima, a posebno licu koje je na čelu tima koji brine o istorijskoj građi. Od nedavno vršilac dužnosti direktora ove Ustanove je, istoričar, Davor Lazarević, do skora profesor u pirotskoj Gimnaziji. Lazarević kaže da su pred njim brojni izazovi, ali veruje da će sa svojim timom, kao što je to bilo u predhodnom periodu, rad Arhiva sigurno biti permanentno podizan na viši nivo.

Izazovi postoje, kaže Lazarević, ali su i prethodne njegove kolege koje su rukovodile Arhivom rad ove Ustanove značajno unapredili.

“Moram da kažem da i prethodne moje kolege na ovom mestu, predrag Vidanović, Ivana Kostadinović, i direktori koji su pre toga rukovodili Arhivom su stvari podigli na dosta visok nivo, postavili temelje i pozitivne tekovine koje ćemo svi mi koji ovde radimo, i ja, prvi među jednakima, nastojati da nastavimo. Otvara se prostor i mogućnost da se određeni segmenti u radu Arhiva podignu na, ako ne viši, makar zapaženiji nivo. Ono što je glavni zadatak Arhiva jeste prikupljanje arhivske građe, njeno sređivanje i čuvanje, to će ostati prioritet. U skladu sa tim nastavićemo trend koji je relativno nov u arhivistici, a to je digitalizacija arhivske građe. To je namera za budućnost i prioritetni zadatak Arhiva na čemu se već radi. Nabavljeni su novi skeneri i na dobrom smo putu da formiramo odeljenje koje će se baviti digitalizacijom” – rekao je, pored ostalog, Davor Lazarević.

Lazarević još kaže da postoji potreba za novim kadrovima koja je izražena više godina. Takođe, ono što je važno, uskoro Arhiv će morati da se ozbiljno pozabavi i prostorom za deponovanje arhivske građe, jer su sadašnji depoi skoro puni.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker