Gradska hronika

Pojačane kontrole nadležnih inspekcija zbog pojave afričke kuge kod divljih svinja u susednoj Bugarskoj

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, danas je na konferenciji za štampu, na kojoj su prezentovani rezultati rada svih republičkih inspekcija u poslednjem kvartalu prošle godine, kazala da  su veterinarski ispektori Pirotskog okruga znatno pojačali kontrole povodom pojave afričke kuge kod divljih svinja u susednoj Bugarskoj. Pojačan je i nadzor lovačkih udruženja radi uzorkovanja kod divljih svinja i analiza uzoraka na klasičnu i afričku kugu a zbog pogoršane epizootiološke situacije u susednoj Bugarskoj. Veterinarski inspektori kontrolisali su i rad klanica.

-Inspektori Veterinarske inspekcije proglasili su nebezbednom hranom 45.8 kg mesa i 23.4 proizvoda od mleka i mlečnih prerađevina i ista je neškodljivo poništena-kazala je načelnica Tončić.

Osim Veterinarske, mnogo posla bilo je i za ostale republičke inspekcije Pirotskog upravnog okruga.

Prijave zbog bespravne seče ogrevnog drveta

-Šumarsko-lovna inspekcija u toku četvrtog kvartala obavila je 44 kontrola i tom prilikom je oduzeto 184 metara kubnih ogrevnog drveta i podneto je 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i dve krivične prijave zbog bespravne seče i bespravnog prometa posečenog drveta. Vodoprivredna inspekcija je kontrolisala uređenje vodotokova i druge poslove iz njene nadležnosti. Poljoprivredna inspekcijska služba je izvršila 175 kontrola, donela tri rešenja za minimalne tehničke uslove i jednu krivičnu prijavu. Zbog utvrđenih nepravilnosti, obustavljena je isplata podsticajnih sredstava u iznosu od 2.240.500 dinara, kod neregistrovanih subjekata izvršene su dve kontrole, a krivična prijava podneta je zbog protivpravnog korišćenja zemljišta u državnoj svojini. Turistička inspekcija kontrolisala je ugostiteljske objekte, naplatu boravišne takse i uplata u budžet lokalne samouprave, kontrole po prijavi, kontrole putovanja dece na izlete, ekskurzije i slično-kazala je načelnica Tončić.

Inspekcija za zaštitu životne sredine u pomenutom periodu je imala 20 redovnih, četiri vanredne kontrole, doneta su 13 rešenja, jedna prijava koja je procesuirana. Kontrole su rađene u još nekoliko okruga širom zemlje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker