Lokalna samouprava

Pogledajte kako će izgledati budući hotel sa četiri zvezdice na Planinarskom domu

Hotel gradi proslavljeni košarkaš Nikola Mirotić, a dizajn je inspirisan šarama pirotskog ćilima

Na Staroj planini, na mestu nekadašnjeg hotela „StarA“ koji je kao planinarski dom sagrađen 80-ih godina, a zatim 90-ih za potrebe kompanije „Tigar“ a.d. Pirot dograđen i pretvoren u mali hotel, firma „Slavninja 3 plus“ doo, vlasnika porodičnog para Nine i Nikole Mirotića, gradiće hotel kategorije 4*, kapaciteta 66 soba i 5 apartmana. Projekat izgradnje objekta, koji će biti kompatibilan sa farmom “Eva”, nekadašnjom farmom Bele vode, gde će na proleće biti 1000 ovaca, danas ih ima 700, prezentovan je danas u sali Skupštine Grada Pirota.

Objekat hotela koji je planiran u 4 faze, prati prilazni put, prilagođavajući se promjenama visine. Segmentisan je na manje celine kako bi bio što je moguće više prilagođen posetiocima i više podsjećao na grupaciju manjih objekata. Ovi segmenti inspiraciju crpe iz šara na pirotskim ćilimima, koji su izvedeni iz pirotske  tradicije, i koji su 2012. god. uvršteni na Uneskovu listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije. Hotel sadrži, garažu za 35 mjesta, restoran kapaciteta 120 mjesta sa prostranom terasom, salu za sastanke, Spa centar sa zatvorenim bazenom i druge sadržaje.

U neposrednoj blizini, na mestu postojećeg otvorenog košarkaškog terena u šumi na kom je trenitala Jugoslovenska reprezentacija kada je 1990. god osvojila svjetsko prventsvo u košarci, gradiće se sportska dvorana i otvoreni teren. Dvorana sadrži teretanu površine 200m2 sa pogledom na teren, tribine kapaciteta 168 mjesta, svlačionice, toalete i druge pomoćne prostorije. Slično kao na hotelu, na fasadi se obrazuju šestougaoni segmenti, koji su zastakljeni ali i dodatno obrađeni drvenim letvicama radi zasjenčenja i sprečavanja direktnog upada svetlosti na teren. Uz dvoranu planiran je otvoreni košarkaški teren kome se pristupa kroz dvoranu, koji takođe objedinjuje tribine sa 168 mjesta. Ispred dvorane planiran je plato za parkiranje kapaciteta 30 vozila.

Sagledavajući trenutno stanje, područje Stare planine i Pirota, koje ima veliki potencijal, nepravedno je zapostavljeno. Prilikom izrade idejnog rješenja hotelskog kompleksa, jedan od najvažnijih ciljeva je bio da hotel radi tokom cijele godine. Upravo iz tog razloga mnoštvo dodatnih sadržaja poput fizioterapeutskog centra za dijagnostiku i rehabilitaciju sportskih povreda, ambulante, ski i trim staza, otvorene i zatvorene teretane, uz prateće sadržaje za relaksaciju, bez sumnje će privući veliko interesovanje tokom zimske i letnje sezone.

Sportski kampovi za djecu, pripreme profesionalnih sportskih ekipa, održavanje team building-a, atraktivni turistički vikend paketi, seminari, konferencije – sve to u vrhunskim uslovima, komforu i bogatom prirodnom ambijentu učiniće ovaj hotel jedinstvenim mjestom i doprinjeti razvoju i pozicioniranju ovog kraja na regionalnoj turitičkoj mapi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker