Lokalna samouprava

Podsticaji za razvoj poljoprivrede od 10 do 200 hiljada evra kroz “Razvoj konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji”

Uloga poljoprivrednih, savetodavnih i stručnih službi u Srbiji, pored ostalog, jeste i promocija lokalnih i republičkih mera za razvoj poljoprivrede. Direktor Poljoprivredne službe u Pirotu, Goran Popović, kaže da je i zvanično od ove godine počela aktivnost na promociji lokalnih podsticajnih mera. Tim povodom savetodavci su već počeli sa popunjavanjem formulara i druge potrebne dokumentacije za one poljoprivrednike koji žele da konkurišu u Fondu za razvoj poljoprivrede na nivou Uprave grada. Dosadašnji rezultati na lokalnom nivou su veoma dobri, ali malo je poljoprivrednika koji su do sada aplicirali za republičke subvencije.

poljoprivredno zemljište pirot

Popović kaže da republika izdvaja daleko više novca za podsticaje u poljoprivredi i da to treba iskoristiti. Jedna od najnovijih mera stupila je na snagu 5. maja i trajaće do 4. juna. Radi se o prvom javnom pozivu koji se realizuje kroz Program “Razvoj konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji”.

 

“Pretpostavljam da su naši proizvođači čuli od ministra poljoprivrede da je reč o Programu 50- 40-10. Pedeset posto od uloženih sredstava po konkursu se vraća bespovrato, 40 procenata je kredit neke od komercijalnih banaka i svega 10 procenata je učešće poljoprivrednika u realizaciji ovog projekta. Javni poziv je raspisan za vinogradarsku, voćarsku, povrtarsku i cvećarsku proizvodnju, i već imamo nekoliko zahteva iz Pirotskog okruga što predstavlja pozitivan pomak. Prva i polazna tačka za ostvarivanje ovih sredstava je potvrda koju izdaju sve savetodavne službe u Srbiji. To je potvrda kojom se dokazuje da poljoprivredno gazdinstvo sarađuje sa Savetodavnom službom, da koristi savete i uputstva, da prisustvuje radionicama i tribinama. Pravo da konkurišu imaju sva porodična poljoprivredna komercijalna gazdinstva, zadruge, udruženja, mikro, mala i srednja preduzeća. Iznos sredstava za koja mogu da konkurišu komercijalna poljoprivredna gazdinstva je minimum 10 hiljada evra, a maksimalno 20 hiljada. Svi ostali mogu da konkurišu za isnos od 12,5 do 200 hiljada evra”- istakao je Popović.

Direktor PSSS Pirot, Goran Popović, uputio je poziv poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i zadrugarima da, ukoliko nemaju dovoljno informacija, dođu u Poljoprivrednu službu Pirot gde postoji tim za implementaciju ovog projekta i gde mogu dobiti svu pomoć koja je potrebna da bi mogli da konkurišu. Popović je istakao da je dokumentacija poprilično zahtevna, ali i sredstva koja se dobijaju su velika. Ovim projektom će biti raspisana još dva poziva ove godine. To će verovatno biti podsticaji za stočarsku i ratarsku proizvodnju, povećanje kvaliteta proizvoda, izgradnju hladnjača, mini sušara, pakerica i slično. Najvažnije je sada da se što veći broj poljoprivrednih proizvođača javi na prvi poziv, koji je u toku, a svi stručnjaci Savetodavne službe Pirot na raspolaganju su proizvođačima da pomognu po svim pitanjima, naglasio je Popović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker