Gradska hronika

Podržimo dojenje – Nacionalna nedelja promocije dojenja od 2. do 9. oktobra i u Pirotu

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, od 02. do 09. oktobra, po dvadesettreći put, pod sloganom „Podržimo dojenje.”

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2017. godine su:
1. Informisanje – razumevanje značaja zajedničke akcije u okviru četiri tematske oblasti Ciljeva održivog razvoja.
2. Prepoznavanje svoje uloge u aktivnostima i šta može da napravi razliku.
3. Unapređenje saradnje i utvrđivanje oblasti od zajedničkog interesa.
4. Podsticanje zajedničkog rada kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.
Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije okončanja pothranjenosti. Veće stope isključivog i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Dojenje nije samo pitanje koje se tiče žena, niti isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost koju svi delimo. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.
Majčino mleko je potpuna i savršena hrana za novorođenče. Sastav majčinog mleka se automatski prilagođava individualnim potrebama deteta i pruža optimalan odnos hranljivih materija za pravilan rast i razvoj. Dokazano je da dojena deca ređe obolevaju od određenih bolesti, dojenje štiti dete od oštećenja vida, nepravilnog razvoja vilica i tvrdog nepca, značajno je ređa pojava karijesa.
Istraživanja pokazuju da dojena deca inteligentnija, imaju razvijenije govorne sposobnosti, društvenija su i emocionalno stabilnija.
Bebe koje se hrane majčinim mlekom ređe obolevaju od dijareje (proliva), infekcije sistema za varenje i sistema za disanje, nego bebe koje se hrane veštačkim mlekom.
Isključivo dojenje do šestog meseca života, kao i nastavak dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta doprinosi unapređenju i zaštiti zdravlja i majke i deteta.
CENTAR ZA PREVENCIJU D.Z. PIROT povodom ove nedelje organizuje:
• Akciju sa trudnicama i dojiljama sa bebama 3. oktobra 2017.god. u 11h u prostorijama „ Bianca Event Center“( Služba Patronaže).
• Izložbe u prostorijama: Predškolskog dispanzera, Dispanzera za žene i Centra za prevenciju.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker