Ostale vesti

Podrška poljoprivrednicima za prijavljivanje u elektronski registar eRPG

Preko platforme eAgrar do sada je na teritoriji Pirotskog okruga obnovljeno oko 3.000 poljoprivrednih gazdinstava i podneto oko 800 zahteva za subvencije.  Poljoprivredna savetodavna stručna služba radi svakodnevno do 19 sati kako bi poljoprivrednici blagovremeno mogli da obnove ili registruju gazdinstvo i podnesu zahteve za dobijanje podsticajnih sredstava. Dužerustva su uvedena i u ostale tri opštine Pirotskog okruga.

Goran Popović, direktor Poljoprivredene savetodavne stručne službe kaže da u opštinama Pirotskog okruga dežura  po jedan predstavik PSSS sa  sluzbenicima  koji su derlegirani od strane lokalne samouprave. Preporuka Ministarstva je da  lokalne samouprave delegiraju radnike koji bi pomogli poljoprivrednim proizvođacima da u što  kraćem roku podensu zahtebve za podsticajnim sredstvima. U Beloj Palanci su po ovoj preporuci Ministarstva angažovana četiri radnika lokalne samouprave a u Dimitrovgradu i Babušnici po dvoje.

Rok za podnošenje prijava za subvencije je do 31. maja a obnavljanje gazdinastva i otvaranje novog moguće je tokom cele godine.

Prvi javni poziv raspisan je 3. aprila  za subvencije po hektaru i biće otvoren do 31. maja.  Prijave za subvencije se podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji. Javni poziv za davanja po hektaru iznosi 9.000 dinara po hektaru obradive zemlje. Neće biti čekanja zatvaranja javnog poziva, već će poljoprivrednicima sredstva biti isplaćivana odmah po obradi zahteva, kako bi što pre došli do novca koji im je potreban za setvu.

U toku je javni poziv za subvencije za krave za uzgoj teladi za tov koji će biti otvoren do 10. Maja. Otvoren je I javni poziv za subvencije u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Ovim pozivom opredeljena su sredstva za kvalitetne priplodne mlečne krave, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, kvalitetne priplodne krmače i nerastove, roditeljske kokoške teškog tipa, roditeljske kokoške lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice riba šarana i kvalitetne priplodne matice riba pastrmke.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker