Gradska hronika

Podrška  Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji u Pirotu

Partnerske organizacije na realizaciji projekta “Podrška  Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji u Pirotu” danas su uvodnom konferencijom i zvanično označile početak realizacije projekta. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić rekao je da se radi o projektu koji finansira Evropska unija, vrednom preko 385.000 evra od čega grad Pirot učestvuje sa 16 procenata sopstvenih sredstava. Partneri  na realizaciji projekta su grad Pirot, Centar za socijalni rad, UG “Ternipe” i ASB – nemačka NVO kancelarija u Srbiji.

“Danas je raspisan javni poziv za sve zainteresovane gradjane romske nacionalnosti, potencijalne korisnike sredstava i trajaće do kraja avgusta. Implementacija projekta bi trebalo da omogući pristojan život onima koji su u stanju socijalne potrebe. Projekat bi trebalo da se realizuje do jula 2023.godine i kao rezultat ćemo  imati 20 obnovljenih domova i  jedan stan kao i ostale usluge psiho-socijalne podrške licima kojima je pomoć potrebna”-istakao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

grad pirotPomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, menadžerka projekta je istakla da je od velike  važnosti saradnja javnog i civilnog sektora na implementaciji ovog projekta i da će 20 porodica romske nacionalnosti zahvaljujući ovom projektu dobiti pristojne uslove za život a 4 mlade osobe koje izlaze iz sistema socijalne zaštite stan na korišćenje do sticanja uslova za potpuno osamostaljenje.

Prema rečima Marije Vasić, direktorke Centra za socijalni rad, planirano je uvodjenje nove usluge za mlade koji izlaze iz hraniteljskih porodica odnosno iz sistema starateljstva. “Tim mladim ljudima je preko potrebna podrška i pomoć jer sve što smo uradili za njih dok su bili u sistemu socijalne zaštite gubi smisao je ako im ne omogućimo što bezbolniji prelaz do potpunog osamostaljenja”- istakla je Vasićeva i dodala da tu misli na pristojne stambene uslove, savetodavni rad kao i pomoć prilikom zapošljavanja. U ovom trenutku, kaže Marija Vasić, 30 dece je u hraniteljskim porodicama i 20 pod starateljskom zaštitom.

Izvršni direktor ASB Srbija Gordan Velev  je pohvalio spremnost grada Pirota ali i ostalih partnera za saradnju i najavio da će, zahvaljujući takvoj saradnji,  na proleće Pirot imati 20 potpuno renoviranih kuća spremnih za stanovanje i opremljen stan za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Predsednica UG “Ternipe” Radmila Nešić je naglasila da će se, uporedo sa rešavanjem stambene problematike najugroženijim romskim porodicama, sprovoditi i aktivne mere inkluzije Roma ( obrazovanje, pomoć prilikom zapošljavanja, dokvalifikacija, prekvalifikacija, psiho-socijalna parka u postkovid uslovima). Ona je pozvala sve zainteresovane da preuzmu konkursnu dokumentaciju u Uslužnom centru  i bliže se informišu o uslovima konkursa. UG “Ternipe” će im pružiti svu neophodnu pomoć i podršku oko popunjavanja dokumentacije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker