Lokalna samouprava

Podeljeni ugovori o dodeli bespovratnih sredstava pirotskim preduzetnicama

Ženama preduzetnicama uručeni su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za razvoj ženskog preduzetništva. Javni poziv za žensko preduzetništvo bio je otvoren od 3 do 23. janura ove godine, konkurisalo je 57 žena preduizetnica od kojih je 41 ispunila uslove konkursa a podržana su  24 projekta, bespovratnim sredstvima, ukupne vrednosti od 5 miliona dinara. Po dva i po miliona dinara za ovaj konkurs obezbeđeno je iz budžeta grada Pirota  i  iz Kabineta ministara za ravnomerni regionalni razvoj.

Konkurs koji je namenjen ženama preduzetnicama realizuje se drugu godinu zaredom. Ugovore je preduzetnicama uručio gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić. “Razmatramo mnoge ideje kako podstaći zainteresovane da se bave razvojem preduzetništva, da napreduju u svom poslu, da se samozaposle ili da povećaju zapošljavanje u svojim malim preduzetničkim radnjama ili kompanijama i ovo je jedan od načina da sektorski podržimo zapošljavanje”- kaže grdaonačelnik Vasić.

Sredstva su uglavnom odobrena za nabavku opreme, repromaterijala, softverska rešenja ili za ulaganje u poslovni prostor i poslovnu infrastrukturu. Oko 250.000 dinara je prosečno bespovratno davanje po projektu a delatnosti su potpuno raznolike. Gradonačelnik je podsetio da je krajem prošle godine 11 preduzetnica dobilo subvencije u ukupnom iznosu od  dva i po miliona dinara.

Nenad Petrović iz Kancelarije za loklani ekonomski razvoj kaže da je ovo prva mera koju grad Pirot realizuje u ovoj godini u okvoiru seta mera koje predstavljaju podršku u zapošljavanju. “Ova mera je jako popularna među ženama u Pirotu, preduzetnički duh se sve  više budi a žene u toj priči sve više imaju učešća” – ističe Petrović.

Za preduzetnice je ovo mogućnost da nabave opremu, zaposle nove radnike, prošire biznis i realizuju ideje za koje nisu imale neophodna sredstva. Radmila Đorđević vlasnica  frizerskog salona “Lala” kaže da će nabaviti opremu  koja joj je neophodna u radu. Subvencija koju je dobila iznosi 250.000 dinara. “Za mene su ovo značajna sredstva jer ću poboljšati uslove rada u salonu, kvalitet usluge i moći ću da zaposlim nove radnike” – kaže ova preduzetnica.

Biljana Marinkov, koja vodi  radionicu za izradu suvenira i dekupaž dekoracije “Dekupi” Pirot ističe da do sada nije koristila mogućnosti koje pružaju ovakvi javni pozivi za dodelu sredstava ali je  pohađala brojne obuke koje su joj pomogle da razvije svoj biznis. “Sredstva ćemo iskoristiti za nabavku repromaterijala  što će nam omogućiti da proširimo asortiman u izradi suvenira sa akcentom na one koje radimo sa šarom pirotskog ćilima i sa druge strane moći ćemo da odgovorimo na povećanu tražnju za već postojećim suvenirima” – kaže, Biljana Marinkov.

Gradonačelnik Vasić istakao je da  se pripremaju i nove mere. Već u martu će biti objavljen konkurs za subvencionisane kredite za privredu. Za ovaj konkurs postoji veliko interesovanje, biće odobreno 3 miliona dinara  za subvencionisanje kamata za kredite koji se podižu za osnovna iobrtna sredstva.

“U martu će ponovo biti raspisan i konkurs za grantove sa Helpom, ovoga puta podelićemo 30.000 evra. Ovo je sedamnaesti put da sa helpom podržavamo ideje naših sugrađana. Do sada je podržano preko 500 različitih aktivnosti. U aprilu će biti raspisan konkurs za javne radove  za koji će biti izdvojeno 6 miliona dinara. Istog meseca će još biti raspisan i konkurs za stručnu praksu gde takođe pomažemo mladim ljudima  da dođu do svog prvog posla. Za ovu meru ove godine predviđen je budžet od 7 miliona dinara. Slede konkursi za obuke na radnom mestu, karijerno vođenje i savetovanje  gde je budžet 2 miliona dinara. Konkurs za samozapošljavanje gde je budžet blizu 10 miliona dinara, za koji postoji veliko interesovanje” – kaže gradonačelnik, Vladan Vasić.

U avgustu će biti raspisan i konkurs za subvencije za umetničke i stare zanate koji je novina za grad Pirot. “Mislim da malo gradova u Srbiji ima posebne konkurse za žensko preduzetništvo i konkurs za umetničke i stare zanate. Tu će biti obezbeđeno 1,5 miliona dinara za podršku preduzetnicima koji se bave starim zanatima” – istakao je gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

 

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de