Lokalna samouprava

Podeljene subvencije za razvoj seoskog turizma

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić, danas je podelio ugovore vlasnicima seoskih turističkih gazdinstava koji su zadovoljili kriterijume komisije i dobili subvencije za razvoj seoskog turizma na teritoriji Grada Pirota, pre svega na području Specijalnog rezervata prirode Jerma i na Staroj planini.

Colić je naglasio da Grad Pirot čini velike napore za razvoj turističkih potencijala.

-Mi želimo da kroz infrastrukturu i razne druge aktivnosti Staru planinu i kanjon Jerme učinimo mnogo atraktivnijim nego što je bio. Reč je o inovativnom konkursu koga retko koji grad ima, mnogo se radi i na razvoju infrastrukture, razvoju manifestacionog turizma. Samo u oblasti sporta i infrastrukture investiramo preko milijardu dinara. Razvijamo sajmove, gastronomske manifestacije i nadam se da će ovi podsticaji kroz godinu dana ili dve proizvesti zadovoljavajuće rezultate. U prošloj godini potrošili smo 2.730.000 dinara, imali smo 14 podnetih zahteva od kojih smo zaključili 11 ugovora. Ove godine na raspolaganju je bilo tri miliona dinara, utrošili smo 2.797.000 dinara, imamo 13 zahteva a danas ćemo zaključiti 11 ugovora. Imamo otprilike 50.000 noćenja u toku godine, pa kada tu brojku pomnožimo sa prosečnom cenom smeštaja od 20 evra, dolazimo do podatka da se oko milion evra u Pirotu potroši sam po osnovu smeštaja-kazao je Colić i dodao da u Pirotu ima od 750 do 800 registrovanih ležajeva, ali ih u praksi ima mnogo više.

-Nadam se da će uz određene vrste kontrole u legalne tokove preći što je moguće veći deo kapaciteta što je dobro i za same vlasnike, ali naravno i za državu-kazao je Colić.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen resorno za poljoprivredu Vidojko Panajotović podsetio je da, s obzirom da se subvencije za razvoj seoskog turizma isplaćuju iz Fonda za poljoprivredu, neophodno je da svi zainteresovani najpre registruju poljoprivredno gazdinstvo. To omogućava velikom broju postojećih registrovanih seoskih gazdinstava da im seoski turizam bude dodatni i važan izvor zarade.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker