Gradska hronika

Počinju prolećne seobe ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se uključe u praćenje prolećne seobe ptica kroz aktivnosti na programu „Proleće uživo“. U prvim danima marta željno očekujemo dolazak belih roda i seoskih lasti, a neke selice poput čaplji kašičara i vivaka već pristižu.

„Želimo da probudimo istraživački duh kod školske dece i da ih spojimo sa prirodom. Najbolji način za to upravo je druženje sa pticama u prirodi“, kaže Slobodan Knežević koordinator programa Proleće uživo za Srbiju i dodaje: „Deci nedostaju aktivnosti u prirodi, kontakti sa pticama, aktivno učenje i dobra zabava, a mi im to možemo organizovati“.

Aktivnosti u 2017. uključuju organizovanje po 10 predavanja i izleta za decu školskog uzrasta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Čačku i Pirotu. Generalni pokrovitelji programa je Micubiši fond za Evropu i Afriku.

Proleće uživo (eng. Spring Alive) je međunarodni program koji organizuju partneri globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International sa ciljem da se podstakne i razvije interesovanje za ptice selice i zaštitu prirode. U Srbiji ga sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa svojim lokalnim partnerim, a u Pirotu ga direktno sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje Ptica Srbije. Osnovna aktivnost je praćenje toka seobe pet ciljanih vrsta ptica:bele rode, seoske laste, crne čiope, kukavice i pčelarice kojesvaki građanin može da prijavi tako što će ga uneti na stranicu http://www.springalive.net/sr-rs. Prijavljivanje nalaza počinje od marta, u vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve i traje do juna. Program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, ali su i svi ostali zainteresovani dobrodošli.

„Mnoge ptice selice svrstavaju se u ugrožene vrste jer im zbog uništavanja staništa i krivolova populacije decenijama opadaju“, tvrdi Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučvanje ptica Srbije. „Međunarodna naučna studija pokazala je da se u oblasti Sredozemlja godišnje nelegalno ubije oko 25 miliona ptica selica što ostavlja katastrofalne posledice i po ptice koje se gnezde u Srbiji“.

 

Pozivamo zaiteresovane građane Pirota da ukoliko žele da neposredno pomognu u praćenju seobe ciljanih vrsta pogledaju instrukcije za unos podataka na sajtu „Proleća uživo“ na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=dxrkk0GIniQ. Takođe prijave vesnika proleća možete poslati na email adresu koordinatora u Pirotskom kraju, Ivanu Medenici na email adresu: [email protected]

 

fotografije Katarina Paunović

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker