Kultura

Počinje treći festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“

Medjunarodni festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“ održava se u Temskoj od 13. do 16. jula. U starom, oživljenom bioskopu na obali Temštice biće predstavljno 35 ostvarenja iz celog sveta. Organizator festivala je Fakultet dramskih umetnosti uz podršku Ministarstva kulture, grada Pirota i „Zastava filma“.

Za  treći po redu filmski festival „Bistre reke“ ove godine prizavljeno je 1212 filmova  od kojih je selektorska komisija izabrala 35 koji će biti prikaazani u bioskopu u Temskoj. Narcisa Darijević Marković, umetnička direktorka festivala kaže da polovinu čine studentski filmovi i da će studentski žiri ocenjivati  profesionalce a profesionalni žiri studente.

Festival otvara višestruko nagrađivani film „Prilagođeni“, Dejana Petrovića koji je nominovan za najbolji dokumentarni film u Evropi. Dejan Petrović je gost  festivala i član žirija.

Organizatori festivala s ponosom ističu da se priča o Bistrim rekama širi i da je film o prvom festivalu Bistre reke prikazan  ove godine u Parizu u Srpskom kulturnom centru. „Priča o festivalu, o Temskoj, o Bistrim rekama se širi i ove godine imamo 17 gostiju od čega je desetak iz inostranstva, iz Italije, Francuske, Meksika, Irana, Rusije, Ukrajine, Hrvatske“ – kaže, umetnička direktorka festivala.

Ovo je jedini festival studentskog dokumentarnog filma u zemlji i dešava se van Beograda i drugih centara kulturnih zbivanja. „Možda nemamo najbolji bioskop na svetu ali bioskop kao što je sada u Temskoj, gde smo postavili bale slame i to zategli pirotskim ćilimima, sigurna sam da nema nigde u svetu“ – istakla je Narcisa Darijević Marković, umetnička direktorka festivala.

Vanja Šibalić, prodekanka Fakulteta dramskih umetrnosti kaže  da je festival rezultat dobre saradnje FDU i Grada Pirota. „Ta saradnja se manifestuje na razliičite načine, kroz veoma plodne projekte iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Koliko je to jedna plodna saradnja svedoči i to da smo samo u toku protekle godine imali tri manifestacije, tri značajna festivala sa gradom Pirotom. To je FIST –  Festival internacionalnog studentskog teatra, Festival kulturnih centara Srbije i festival Bistre reke u Temkoj. Mi želimo da verujemo da donosimo kulturno umetnički sadržaj u prostor koji  prerdstavlja turističku destinaciju ali ga obogaćujemo kroz ovaj naš festival“ – poručila je Vanja Šibalić, prodekanka Fakulteta dramskih umetrnosti.

Na poziv Fakulteta dramskih umetnosti a povodom festivala Bistre reke, gosti Pirota su predstavnici  Vojno filmskog centar „Zastava film“ i umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Zastava film pružiće tehničku podršku studentima u kampu koji će snimati svoje dokumentarne filmove. “Drago nam je da možemo da damo doprinos kulturnim dogadjajima i kulturnom životu grada Pirota tako da ćemo učestvovati u filmkom kampu koji je prvi put organizovan ove godine”- kaže pukovnik Goran Nikolić, direktor Vojno filmskog centra „Zastava film“.

Vojno filmski centar „Zastava film“ ove godine obeležava 75 godina postojanja koliko slavi i Fakultet dramskih umetnosti. Direktor Zastava filma ističe da je festival u Temskoj još jedna u nizu aktivnosti kojima ove dve ustanove kulture obeležavaju svoje jubileje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker