Srbija

Počinje prijava za Penzionerske kartice – Preko bodova do pogodnosti

Od srede, 15. marta, počinje prijava  penzionera za dobijanje Penzionerskih kartica nove generacije, koje će osim dokazivanja statusa penzionera,  biti korišćene za nove pogodnosti i značajno će uticati na poboljšanje materijalnog statusa penzionera i korisnika ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Vlada Srbije donela je i preporuku o merama koje opštine i gradovi treda da preduzmu, a kako bi omogućili ostvarivanje pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica. Korišćenje penzionerskih kartica penzionerima će biti omogućeno od 1. oktobra.

U ovaj projekat Fonda PIO uključuje se šira društvena zajednica, pre svega Vlada Republike Srbije, lokalne samouprave, društveno odgovorni privredni subjekti i preduzetnici koji će obezbediti posebne popuste penzionerima koji pri plaćanju roba i usluga prilože Penzionersku karticu, kao i javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će obezbediti mogućnost ostvarivanja benefita po osnovu bodova.

Bodove će obračunavati Fond po svakoj realizovanoj potrošnji za koju je izdat fiskalni račun. Korisniku Penzionerske kartice prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i dodatne ugrožene grupe odnosno korisnici: novčane naknade za pomoć i negu drugog lica; novčane naknade za telesno oštećenje; privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti; korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju; invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ili  podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu.

“Kako bismo izradili Penzionerske kartice i na što bolji način pripremili mrežu društveno odgovornih pravnih lica i preduzetnika koji će obezbediti posebne popuste za vas, i preduzeli sve aktivnosti kojima se omogućuju dodatne pogodnosti po osnovu dobijenih bodova, sa primenom penzionerskih kartica nove generacije počećemo od jeseni. Do tada ćemo vas blagovremenim i jasnim informacijama pripremiti da na što efikasniji način iskoristite pogodnosti koje će vam, sigurni smo, značajno poboljšati materijalni standard” – saopšteno je na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker