Lokalna samouprava

Počinje NOVI INVESTICIONI CIKLUS na Regionalnoj deponiji od preko 7 miliona evra!

Regionalna deponija Pirot funkcioniše u skladu sa standardima EU, konstatovala je Milica Karanac, iz Francuske agencije za razvoj (AFD)

Danas je u poseti Regionalnoj deponiji Pirot boravila delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj, Francuske razvojne agencije, Ministarstva za zaštitu životne sredine kao i konsultantskih kuća a sve sa ciljem pripreme za realizaciju novog velikog investicionog ciklusa na RDP od preko sedam miliona evra. U okviru ovog investicionog ciklusa gradiće se drugo telo deponije, kompostana, kao i postrojenje za preradu biogasa.

Po rečima direktora RDP Nebojše Ivanova, cilj je priprema za izgradnju kompostane, druge ćelije i sistema za prikupljanje biogasa, odnosno metana.

-Prošle godine smo potpisali veliki ugovor, Grad Pirot, mi i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i EBRD, u okviru koga je EBRD obezbedila bespovratna sredstva za izgradnju kompostane, druge ćelije deponije i sistema za prikupljanje biogasa. Sada ulazimo u operativnu realizaciju tog ugovora. Cilj posete je da zvaničnidi odnosno delegacije banaka, Ministarstva, verifikuju Regionalnog centra za upravljanje neopasnim otpadom i da tu verifikaciju upute ministrima, tako da očekujemo do kraja oktobra bude raspisana javna nabavka za izgradnju kompostane, a do kraja novembra za drugu ćeliju RDP-kazao je direktor Ivanov.

Ocena delegacija veoma pozitivna

Direktor Ivanov je kazao da je ocena delegacija da je RDP primer dobre prakse i da je spremna za realizaciju važnih projekata.

-Grad Pirot je lider u upravljanju neopasnim otpadom na teritoriji Srbije i to je dodatna obaveza da se sve što je neophodno u okviru sistema upravljanja neopasnim otpadom, se i realizuje-kazao je Ivanov.

Regionalna deponija Pirot funkcioniše u skladu sa standardima EU

Milica Karanac, iz Francuske agencije za razvoj (AFD), projektni menadžer za projekte iz oblasti zaštite životne sredine kazala je da joj je zadovoljstvo što je danas boravila u poseti RDP.

-AFD zajedno sa EBRD podržava Vladu Republike Srbije i Ministarstvo u implementaciji sistema za upravljanje otpadom. Jedan od regionalnih centara je ovde u Pirotu i zadovoljstvo nam je da vidimo da deponija funkcioniše u skladu sa standardima EU, što i jeste naš cilj-kazala je Karanac.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker