Pirotsko kulturno leto

Počinje Konzervatorska radionica u Pirotu. Došli stručnjaci iz Egipta, Irana, Bugarske

Danas u Pirotu počinje Konzervatorska radionica u okviru koje će stručnjaci iz Irana, Egipta, Bugarske i drugih zemlja proučavati kulturno nasleđe našeg kraja. Po rečima Elene Vasić Petrović, arhitekte i predsednice Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović, koja je sa Muzejom Ponišavlja organizator Kampa, radionica će se održavati uglavnom u Muzeju Ponišavlja.

-Radićemo na zbirci koju Muzej poseduje jako dugo ali koja do sada nije bila predmet istraživanja, osim antičkog dela koji je obrađen, sve ostalo je praktično nepoznato. Odlučila sam da na taj način pomognem Muzeju sa kojim imamo veoma dugu i kvalitetnu saradnju. Upravo, naša glavna tema biće konzervacija kamena. Ove godine imamo učesnike iz Egipta, Irana, imamo predavača iz Bugarske a ostali su sa Beogradskog i Niškog univerziteta-kazala je Vasić Petrović.

Milica Radojević, master arhitekta iz Beograda kaže da očekuje da ovde nauči dosta toga novog.

-Arhitektura je prilično široka oblast pa mi je ovo prilika da počnem da se usmeravam. Ovde imamo stručnjake iz različitih zemalja i sigurno će ovo biti dragoceni iskustvo-kaže Radojevićeva.

Šuruk Farahat je došla iz Egipta.

-Ja sam arhitekta iz Egipta. Došla sam ovde da se upoznam sa arhitekturom vaše zemlje i da vidim kako se ovde radi konzervacija kamenih struktura. To je za mene interesantno polje. Očekujem da naučim dosta toga o tehnikama konzervacije-kaže Farahat.

Mahdi je stručnjak Iranskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

-Ja sam stručnjak organizacije koja se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa Irana. Učesnik sam radionice i očekujem da steknem dragocena praktična znanja iz oblasti konzervacije kamena-kaže Mahdi.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker