Region

Početak izgradnje gasnih interkonektora između Srbije i Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji u Kostinbrodu u blizini Sofije. Predsednika Vučića dočekao je bugarski predsednik Rumen Radev.

Vučić je rekao da je to važan evropski projekat i da će Srbija moći da snabdeva i druge zemlje na Zapadnom Balkanu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će gradnja gasnog interkonektora između Srbije I Bugarske da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine. On je na svečanosti povodom početka radova na izgradnji gasnog interkonektora na bugarskoj teritoriji rekao da Srbija gradi 108 kilometara.

aleksandar vucic

Izgradnjom gasnog interkonektora Srbija će značajno diverzifikovati gasne izvore, i moći će da uvozi više LNG-a- izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, kroz gasovod će moći da prođe u pravcu Srbije 1,8 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, ali je on dvosmeran, I iz Srbije će moći da ide 150 miliona kubnih metara gasa godišnje. Srbija će, dodaje, kasnije i morati da povećava kapacitete.

Vučića je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev I oni su započeli bilateralni sastanak sa delegacijama. Sastanku je prisuvovao  i šef delegacije EU u Srbije Emanuele Žiofre.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas važan dan za Srbiju, Bugarsku I ceo region ukazujući da se nastavlja povezivanje dve države, dva naroda i ekonomije dve zemlje.

 

“Mi trošimo sve više gasa, Srbija se reindustrijalizuje za razliku od drugih evropskih zemalja, biće nam potrebno više gasa. Gas je dvosmeran i moći ćemo da uvozimo 0,15 kubnih metara gasa godišnje”, rekao je Predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić rekao je danas da ceni zahteve za rešavanje ekoloških problema građana Dimitrovgrada i Bosilegrada, i dodao da misli da su problem tog regiona pre svega infrastruktura, putna mreža i nezaposlenost. “Ne mislim da je problem u ekologiji. Ja inače veoma cenim njihove zahteve za rešavanje ekoloških problema sa samim rudnikom. Mislim da je najveći problem nezaposlenost I mislim da je to ono gde zajednički moramo da radimo I još mnogo toga da uradimo i u Dimitrovgradu i u Bosilegradu”, rekao je Vučić novinarima prilikom obeležavanja početka radova na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske

Vučić je ukazao da je smanjenje broja stanovnika takođe jedan od najvećih problema koje bi trebalo rešavati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker