Kultura

Počeo dvodnevni Međunarodni folklorni festival u Pirotu

Večeras je u Pirotu, u okviru Pirotskog kulturnog leta, svečano otvoren XVI Međunarodni folklorni festival Pirot 2021. Organizator Festivala je Dom kulture iz Pirota, a manifestaciju je, kao i prethodnih godina, podržala lokalna samouprava. Zbog epidemiološke situacije Festival se ove godine održava u skraćenom obimu, samo dve večeri na otvorenoj sceni ispred Doma kulture.

Brojni Piroćanci, ljubitelji narodnih pesama i igara, pozdravili su burnim aplauzima učesnike: – dva inostrana ansambla – jedan iz Bugarske, iz grada Montana, Folklorni ansambl “Pastrina” i drugi iz Severne Makedonije, iz Istibanje, Folklorni ansambl “Kitka”.

Od domaćih folklornih ansambala pirotskoj publici predstavili su se: – KUD “Izvor” iz Starih Banovaca, KUD “Branislav Nušić” iz Vladičinog Hana, KUD “Vrelo” iz Rakovca, AKUD “Polet” iz Kladova, CTU “Koreni” Zaječar i, domaćin, Folklorni ansambl Doma kulture Pirot.

Festival je zvanično otvorio, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se posle jednogodišnje pauze, zbog epidemijske situacije, Festival ponovo održava.

“Šta je folklor ustvari nego naša kultura u onom najtradicionalnijem obliku. Koliko smo se trudili da tradiciju održimo, ipak naša kultura trpi promene, zato je i tako lepa. Sa druge strane, narodne igre obeležavaju karakter jednog naroda, jedne etničke grupe. Ono što je lepo, kao naš jezik, kao i naš pirotski govor, tako je i naša pirotska igra drugačija od užičke, makedonske, ili neke druge. Međutim, te igre su se prenosile i sjedinjavale, i meni je zaista drago što ćete večeras, na ovom Festivalu, imati prilike da vidite njihovu različitost”- rekao je Colić.

Colić je poželeo gostima prijatan boravak u Pirotu i uspešan nastup, a posetiocima da uživaju večeras i sutra, takođe od 20 časova, u raznolikosti i lepoti igara.

Foto: Aleksa Cakić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de