Lokalna samouprava

Počelo sa radom postrojenje za sekundarnu separacija otpada u Pirotu

Danas je gradonačelnik Vladan Vasić sa saradnicima obišao Postrojenje za sekundarnu separaciju otpada koje je počeo sa radom u okviru Regionalne deponije Pirot. Vasić je najavio i realizaciju milionskih projekata koji će Pirot još više učvrstiti na ekološkoj mapi zemlje kao grad koji primenjuje evropske standarde u upravljanju otpadom.

-Vrlo sam zadovoljan onim što sam video, oko tri godine rada, energije i truda je uloženo da postrojenje počne da funkcioniše. Ono što ja vidim je zadovoljavajuće, izdvajaju se sekudarne sirovine koje bi inače završili na otpadu. Na ovaj način smo dobili više pozitivnih efekata, prvi je taj da se smanjuje količina smeća koje se deponuje na deponiju, zatim od nečega što se baca pravi se novac prodajom, postrojenje je samoodrživo a idemo i korak dalje u postupak primarne separacije zajedno sa Komunalcem, podelićemo ljudima kante, pokušaćemo da ih edukujemo da razvrstavaju otpad. Zatim, idemo u projekat kompostane vredne 3.5 miliona evra gde ćemo biorazgradivi otpad pretvarati u biođubrivo koje je traženo na tržištu što će dovesti do dodatnih ušteda i produženja životnog veka. Za širenje deponije na novu ćeliju potrebno nam je još 2.5 miliona evra-kazao je Vasić i najavio i da će se ovde graditi solarna elektrana u narednom periodu.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je da je današnji dan veoma značajan.

-Ovim se još čvršće Grad Pirot i ceo Okrug mapira na ekološkoj mapi Srbije kao veoma važna tačka, odgovorna sredina koja primenjuje evropske standarde, počev od primarne selekcije, sekudarne separacije, ulazimo u projekat u reciklažno dvorište za građevinski otpad. Od prošle godine smo  vrlo ambiciozno ušli u projekte upravljanja ambalažnim otpadom i reciklažnim otpadom-kazao je direktor Ivanov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de