Obrazovanje

Počelo prijavljivanje za završne i maturske ispite u srednjim stručnim školama

Još jedna generacija učenika srednjih škola nalazi se pred završnim ispitom, s obzirom da je sa jučeranjim danom završena nastava za učenike srednjih stručnih škola, a učenici gimnazija su, da podsetimo, nedelju dana ranije završili sa nastavom. Direktor Ekonomske škole u Pirotu i predsednik aktiva direktora srednjih škola, Marjan Ćirić, kaže da je to kruna školovanja srednjoškolaca, finalna provera znanja koja je veoma važna za učenike i njihove nastavnike.  

“Juče je bio poslednji radni dan za učenike srednjih stručnih škola, u Pirotu su to Ekonomska škola, Mlekarska, Srednja stručna i Tehnička škola. Konkretno u našoj Školi smo juče održali i sednicu odeljenskih veća na kojoj su sve završne i zaključene ocene verifikovane. U toku je štampanje svedočanstava, a od danas, verovatno i u drugim školama, počinje prijava učenika za polaganje maturskih ispita. Maturski ispiti se sastoje kod svih škola iz tri dela. Kod srednjih stručnik škola to je srpski jezik, kao i kod gimnazija, zatim neki od stručnih predmeta i treći deo je praktičan rad. Pred nama je usvajanje poslova za jun kako bi se tačno znalo kog dana se koji ispit polaže, ko su članovi ispitnih komisija, predsednik i ispitivač i tako dalje. Danas u 12 časova počela je prijava ispita, a sutra je već prvi ispit iz srpskog jezika i književnosti, a od naredne nedelje počinju i ostali ispiti”- izjavio je Ćirić.

O terminima polaganja ispita učenici će biti obavešteni onlajn što je obaveza odeljenskih starešina i predmetnih profesora. Polaganje stručno teorijskog testa određuje resorno ministarstvo i to je 10. juna u 11 časova u celoj Srbiji.

Ćirić je još rekao da je u toku obuka od nazivom “Digitalna učionica”, koja se realizuje u svim školama, a koju je ministarstvo proglasilo za obuku od javnog interesa. Obuka se izvodi onlajn i traje dve nedelje. Obuka je veoma bitna jer je jedan od uslova za rad u sistemu obrazovanja za svakog profesra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker