Kultura

Počelo prijavljivanje za upis u Muzičku školu “Dr Dragutin Gostuški” Pirot

Ovih dana, tačnije 5. maja počelo je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred, sve zapaženije, Muzičke škole “Dr Dragutin Gostuški” u Pirotu. Prijavljivanje će trajati do 10. juna, a onda sledi polaganje prijemnog ispita i provera muzičkih sposobnosti u periodu od 14. do 16. juna. Raspored o polaganju prijemnog ispita biće blagovremeno napravljen o čemu će roditelji biti obavešteni kaže, direktorka Škole, Marija Mijalković.

“Kao i prethodnih godina i ove školske 2021/2022. godine upisaćemo učenike u četiri odseka. To su odsek za klavir, harmoniku, gitaru i, sve popularniji, odsek za violinu. Upravo, najviše mesta biće ove godine na odseku za violinu, kraljicu instrumenata, nadam se da će biti desetak slobodnih mesta. Zato pozivam decu koja vole violinu da dođu, da se bolje upoznaju sa tim instrumentom i da sviraju zajedno sa nama. Inače, Muzičku školu ove godine pohađa ukupno 166 učenika. U centralnoj Školi je 112 učenika i uvek je veliko interesovanje za upis. Roditelji mogu da popune elektronsku prijavu na sajtu Škole, ili da lično dođu u Školu svakog radnog dana od 8 do 17 časova i popune prijavu. Nakon toga će biti polaganje prijemnog ispita, u Pirotu za svu decu, za koji niji potrebno nikakvo posebno spremanje. Deca koja su zainteresovana mogu da dođu i na pripremnu nastavu, da porazgovaraju sa nastavnicima kako bi se oslobodili treme. Uobičajena je provera muzičkog sluha, muzičke memorije, osećaja za ritam i slično”- kaže direktorka Mijalković.

Mijalkovićeva je dodala da Uprava grada Pirota izuzetno podržava rad škole i da postoji odlična saradnja. Pored toga u Školi nastoje da i na drugi način doprinesu unapređenju nastave. Ove godine Škola je konkurisala na javnom konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja Ministarstva pravde. Projekat je odobren i podržan sa milion osamsto osamdeset dve hiljade dinara za kupovinu polukoncertnog klavira, kako bi se još bolje opremila koncertna sala. Uskoro će uslediti potpisivanje ugovora u Beogradu, a zatim i kupovina instrumenta. Ovo je veliki događaj za Školu kaže, direktorka, Mijalković, jer do sada nisu imali takav klavir. U Školi se koriste stara pijanina koja su u dobrom stanju, a od sredstava lokalne samouprave biće popravljena tri klavira. U  planu je i zanavljanje ostalih instrumenata pogotovo što je i opština Dimitrovgrad donirala Muzičkoj školi dvesta hiljada dinara za kupovinu dve kvalitetne violine marke jamaha i klavinove jamaha za rad u izdvojenom odeljenju u Dimitrovgradu.

Foto: Vladan Ristić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker