Gradska hronika

Počelo prijavljivanje kandidata za program “Moja prva plata“- Šansa za 359 mladih u Pirotu

Od danas se zainteresovani  kandidati mogu prijaviti za program „Moja prva plata“. Poziv je otvoren do 06. decembra.  Program „Moja prva plata“ ima za cilj da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova. Program će i u novom ciklusu omogućiti da se do 10.000 mladih srednjeg i visokog obrazovanja, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

Program podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad, odnosno praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad. Ovo je četvrta godina realizacije programa ,,Moja prva plata“ u Republici Srbiji.

Uspešno je završena prva faza realizacije programa u kojoj su se prijavljivali poslodavci i oglašavali slobodne radne pozicije..

U Pirotskom okrugu ove godine za program je postojalo veliko interesovanje, odobrenje je dobilo 214 poslodavaca, koji su oglasili 297 pozicija za 359 izvršilaca. To znači da će 359 nezaposlenih mladih dobiti priliku za stručno osposobljavanje, što je skoro duplo više nego u prošloj godini.

U drugoj fazi, koja je počela danas, mladi nezaposleni se mogu prijaviti za učešće u programu. Prijavljivanje će se odvoijati u periodu od 13.11.2023. do 06.12.2023. godine.

Prijavljivanje kandidata vrši se elektronskim putem, na veb portalu www.mojaprvaplata.gov.rs

Poslodavci iz privatnog i javnog sektora imaju mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od početka prijave kandidata, a povezivanje kandidata će se vršiti u periodu od 07.12.2023. do 22.12.2023. godine.

Zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, biće sprovedeno u periodu od 01.01.2024. do 19.01.2024. godine i tada će biti započeto sprovođenje programa ,,Moja prva plata“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker