Kultura

Počela sajamska euforija, predstavnici izdavačkih kuća otvorili štandove knjiga

U Pirotu je počeo XXII Salon knjige i grafike. S obzirom na epidemiološku situaciju Salon se održava na otvorenom prostoru. Organizator, Dom kulture Pirot, u suorganizaciji Narodne biblioteke i pod pokroviteljstvom grada Pirota, obezbedio je optimalne uslove za izlagače. Kako nam je rekao direktor Doma Kulture, Miško Ćirić, postavljen je montažni objekat u kojem ima mesta za više izlagača, predstavnika izdavačkih kuća iz Srbije. Izlagači su počeli da pristižu i opremaju svoje štandove. Predstavnici izdavača, sa kojima smo razgovarali, kažu da je dobro što se tradicija održavanja pirotskog Salona knjige i grafike nastavlja, mada u drugačijim, otežanim uslovima, ali da je ovo primer kako se kultura uzdiže iznad okolnosti koje je donela epidemija covid-19.  

Marija Bačević, predstavnik “Beoknjige” iz Beograda je redovan učesnik Salona knjige i grafike u Pirotu. Ona je pozdravila inicijativu da se, bez obzira na pandemiju, Salon održi, zašto da ne i na otvorenom prostoru.

“Ovo je primer da se kultura ne predaje. Jeste da smo na otvorenom prostoru, jako je lepo što je centar grada u pitanju. Imaćemo promocije knjiga kao i ranije u Hali “Kej”, sutra već počinju promocije, ovo je prvi dan i polako opremamo svoje štandove. Nadamo se dobroj posećenosti i prodaji knjiga, i očekujem da bude približno kao prošle godine. Imamo sva aktuelna izdanja svih izdavačkih kuća. Poručila bih mladima da što više čitaju, i nadam se da će se knjiga vratiti na mesto od pre desetak godina. Mogu da izdvojim, na primer, Popularnu psihologiju, to se dosta traži”- izjavila je Marija Bačević.

Takođe, redovan učesnik svih sajmova knjiga u Pirotu je “Makibook” iz Beograda. Predstavnik izdavačke kuće, Ema Kostić, uvek sa radošću govori o knjigama, manifestacijama ovakvog tipa, i smatra da to što se Sajam ne održava u Hali “Kej”, kao i ranije, neće umanjiti njegov značaj.

“Već smo imali priliku da izlažemo svoje knjige jesenas na otvorenom, na ovom istom mestu ispred Doma kulture i bilo je dobro. Nadamo se dobroj posećenosti i sada, mislim da su se ljudi zaželeli knjige, još uvek se raspakujemo, stigli smo jutros i bićemo tu narednih devet dana. Makibook, za razliku od drugih izdavača, može da ponudi dosta fantastike, dosta knjiga za decu, imamo knjige tridesetak izdavača i mislim da će svako naći ponešto za sebe”.

Za sutra je zakazano prvo književno veče – ALTERNATIVNA ISTORIJA SRBIJE. Učestvuju: Predrag J. Marković, Čedomir Antić i Vule Žurić. Sve promocije će se održavati od 18 časova i 30 minuta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker