Lokalna samouprava

Počela prva faza rekonstrukcije mosta u selu Obrenovac – Prva sanacija od izgradnje mosta

Zamenik gradonačelnika Pirota,  Miloš Colić sa saradnicima i direktor JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Pirot, Slaviša Svilarov, obišli su radove na mostu u selu Obrenovac. U prvoj fazi rekonstruišu se centralni stubovi mosta dok će u drugoj fazi biti proširen most i urađena  kompletna sanacija poteza oko mosta.

Most u Obrenovcu nikada nije rekonstruisan. Projektom je za kompletnu sanaciju predviđeno izdvajanje od oko 25 miliona dinara ali će sada,u prvoj fazi biti rekonstruisani centralni stubovi za šta je izdvojeno 2,9 miliona dinara.   “Ovaj most je veoma važan za meštane. U ovoj fazi radi se sanacija centralna dva stuba koji su bili u veoma lošem stanju. Uloženo je preko 70 kubika betona. Ovo je prva faza a u drugoj fazi  koja će biti dosta skuplja biće uređen gornji sloj, popravka i proširenje samog mosta, kao I ograda i pristupni putevi” – rekao je zamenik gradonačelnika Pirota,  Miloš Colić.

Colić ističe da broj stanovnika   nije presudan za ovakve investicije već opredeljenje lokalne samouprave da svim građanima stvori odgovarajuće uslove za život. “Naša je dužnost, ne samo zbog ideje da imamo asfalt do svake kuće, i mostove  do svakog sela  moramo izgraditi ili sanirati jer ti mostovi su uslov da ljudi ostanu ovde ili da se vraćaju. Ovo selo je interesantno ima rekui može da se razvija turizam. Nećemo stati ovde ide i druga faza, radiće se i u drugim selima gde je to potrebno biče ovakvih intervencija” – kaže Colić.

Stojan Anđelković, predsednik MZ Obrenovac i Milojkovac kaže da u selu živi oko 50 stanovnika ali je selo izuzetno posećeno u letnjrm periodu i tokom vikenda.  Most  koji se rekonstruiše važan je ne samo za meštane Obrenovca i Milojkovca već i za ostale građane jer to alternativni put kojim se može proći u slučaju zatvaranja glavnog puta.

Prema njegovim  rečima ovo su prve investicije u Obrenovcu posle 25 godina a most nikada do sada  nije rekonstruisan. Zbog širine mosta do sela ne mogu da stignu veća vozila, Anđelković navodi primer kada je meštaninu izgiirelo domaćinstvo jer varogasno vozilo nije moglo da pređe preko mosta.

Predsednik mesne zajednice podseća da su stubove mosta postavili Bugari pre Drugog svetskog rata, preko stubova su bile postavljene drvene grede preko kojih se prolazilo na drugu stranu. Meštani su 1947. godine dobili šasije vagona  koje su postavljene preko mosta a da bi dopremili šasije vagona za most, meštani su sami morali da naprave put  do  mosta. Pre 30 godina drvena ograda mosta zamenjena je metalnom i to je jedina investicija do danas.

Projekat rekonstrukcije mosta u Obrenovcu vredan je 25 miliona dinara, ali će se u prvoj fazi raditi samo sanacija stubova. U narednoj fazi predviđeno je proširenje mosta. Direktor JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Pirot, Slaviša Svilarov kaže da će nakon rekonstrukcije širina mosta biti 4,3 metra, biće urađena nova armirana betonska ploča i nova ograda  kao i pristupne saobraćajnice jer je skretanje ka mostu  pod oštrim uglom a biće uređeno i korito reke Ginske uzvodno i nizvodno od mosta oko 50 metara.

“Planirani su sveobuhvatni radovi, nadam se  da će Gradska uprava iznaći mogućnost da se sa rekonstrukcijom ovog mosta nastavi u narednom periodu.  U novembru će se u Obrenovcu raditi rekonsktrukcija  ulice iz programa  održavanja za ovu godinu. Za tu namenu  je opredeljeno dodatnih 5 miliona dinara jer će se raditi i deo puta ka selu Milojkovac u dužini od oko 400 metara” – istakao je Svilarov.

Pored Obrenovca danas su mašine bile i u naselju Đeram gde se asfaltira Ulica Slobodana Jovanovića u dužini oko 200 metara, vrednost radova je 1,8 miliona dinara.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker