Obrazovanje

Plodonosna saradnja Tehničke škole Pirot i Elektronskog fakulteta Niš – Predavanje o obnovljivim izvorima energije

Dugogodišnja saradnja Tehničke škole u Pirotu sa Elektronskim fakultetom u Nišu danas je rezultirala i jednim zanimljivim predavanjem o temi “Zašto su nam potrebni obnovljivi izvori energije”. U prepunom amfiteatru Škole učenicima su se obratili, dekan Elektronskog fakulteta i nekadašnji učenik Tehničke škole, dr Dragan Mančić, vanredni profesor – katedra za energetiku, dr Milutin Petronijević i, redovni profesor Elektronskog fakulteta, dr Vladimir Ćirić, takođe, nekadašnji učenik Tehničke škole u Pirotu.  

Elektronski fakultet u Nišu je ovih dana obeležio 62 godine postojanja i rada. Sumirajući rezultate dr Dragan Mančić ocenjuje da je veliki uspeh što je Fakultet uspeo da zadrži interesovanje za upis novih studenata. Na prvu godinu osnovnih akademskih studija upisuje se 540 studenata, od toga 480 budžetskih mesta, a 60 samofinansirajućih. Od tog broja više od trećine dolazi iz tehničkih škola. On je istakao izuzetnu saradnju sa Tehničkom školom iz Pirota.

“Približno, već desetak godina, imamo tridesetak studenata iz Pirota koji u junskom roku konkurišu za upis na Elektronski fakultet i koji svi polože prijemni ispit. Oni, uglavnom, u roku i završavaju. Zadovoljni smo, u poređenju sa učenicima iz drugih tehničkih škola ili gimnazija, i mogu reći da postižu zapažene rezultate” – kaže prof. dr Mančić.

Prof. dr Milutin Petronijević kaže da je ovo predavanje značajno, jer su obnovljivi izvori energije suštinska stvar za naše društvo, nešto što nas kvalifikuje da živimo do kraja ovog stoleća.

“Ako bilo šta ne uradimo, ne samo razvijeni svet nego i mi ovde lokalno, imaćemo mnogo poteškoća. Ono o čemu ja govorim je na neki način motivacija srednjoškolcima, ali i njihovim roditeljima, posredno, da učestvuju u razvoju, pre svega solarne energetike, zato što je ovaj kraj predodređen tim izvorom energije, kao nečim što je obećavajuće za budućnost i u domenu proizvodnje električne energije, ali i u domenu proizvodnje toplotne energije” – izjavio je dr Petronijević.

Nekadašnji učenik Tehničke škole, redovni profesor Elektronskog fakulteta u Nišu, dr Vladimir Ćirić, kaže da učenici pirotske Tehničke škole imaju izuzetno obrazovanje koje im kasnije pomaže u daljem razvoju. Ovakva predavanja, poput današnjeg, su veoma značajna, jer podižu, generalno, nivo obrazovanja i održavanje kontakata sa Fakultetom. Pratiti savremene trendove je imperativ i mora se voditi računa o tome. Na Fakultetu se velika pažnja posvećuje obnovljivim izvorima energije, veštačkoj inteligenciji i slično, pa se o tome može razgovarati i sa učenicima srednjih škola, rekao je dr Ćirić.

Direktor Tehničke škole Pirot, Bratislav Dimitrijević, kaže da se od 2001. godine neguje saradnja sa Elektronskim fakultetom iz Niša. Tema obnovljivi izvori energije je jedan od načina da se promoviše novi obrazovni profil koji od ove godine postoji u Tehničkoj školi, a upravo se odnosi na obnovljive izvore.

“Saradnja sa Fakultetom je od neprocenjive vrednosti. Kada nam upis 2000. godine nije najbolje išao zahvaljujući Elekronskom fakulteteu i profesoru Petronijeviću počeli smo saradnju i svake godine smo imali kontakte, tako je sve krenulo i sada vidimo gde se nalazimo. Tehnička škola je tražena, teško je upisati svako dete, ali trudimo se da ispunimo njihove želje” – kaže Dimitrijević.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker