Lokalna samouprava

PLIVANJE ZA ČASNI KRST U PIROTU: Osamnaestogodišnji Nikola prvi doplivao do Časnog krsta

Osamnaestogodišnji Nikola Branković danas je na Bogojavljanje prvi doplivao do Časnog krsta, za koga se “nadmetalo” više od 70 odvažnih mladića, ali i dve dame. Nikola je novinarima kazao da mu je ogromna čast i sreća da je prvi doplivao, da je veoma pobožan te da mu današnji dan izuzetno mnogo znači. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić čestitao je svima koji su danas ušli u vodu i plivali za Časni krst i dodao da će se naredne godine plivanje organizovati na Otvorenom kupališnom kompleksu koji će zvanično biti otvoren ove godine. Vasić se posebno zahvalio organizatorima, Tijabarskoj i Pazarskoj crkvi i Sportskom centru Pirot koji 15 godina zaredom organizuju ovaj događaj u Pirotu.

Nikola Branković, osamnaestogodišnjak iz Pirota trenira plivanje, a kako je kazao novinarima, današnji dan mu izuzetno mnogo znači jer je i veliki vernik.

Jerej Duško Vidačić, namesnik pirotski kazao je da je na današnji dan Isus kršten u reci Jordan.

-Sveti Jovan je najavio dolazak Gospodnji gde je rekao, ja vas krštavam vodom, a zamnom ide onaj kome ja nisam dostojan obući remena na odeći njegovoj, on će vas krstiti Duhom Svetim. Jovan je propovedao pre svega pokajanje, to je uslov za krštenje. I kada smo kršteni, mi i dalje svoje krštenje potvrđujemo svojim životom hrišćanskim i učešćem u liturgiji, svetoj tajni pričešća. To je možda i najveća tajna posle krštenja-kazao je Vidačić.

Da se svi vratimo Bogu

-Potrebno je našoj duši i našem spasenju, da se vratimo Crkvi, da se svi vratimo Bogu, da se pokajemo, vratimo našoj tradiciji, našim svetim precima koji su dali ne samo svoja imanja, nego svoje živote su dali za Hrista-kazao je jerej Vidačić.

Plivanje za Časni krst pratioci fejsbuk stranice Pirotskih vesti mogli su da prate i UŽIVO!

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker