Lokalna samoupravaOstale vesti

Planovi za prevazilaženje krize – Sistematsko rešavanje problema na svim nivoima

Na nivou lokalne samouprave formirani su timovi sa zadatkom da se prevaziđe kriza i pomogne najugroženijim građanima, ustanovama i institucijama kojima je pomoć potrebna. Pored nabavke ogreva i energenata za predstojeću zimu u cilju ublažavanja posledica trenutne krize jedan tim oformljen je za dugoročno rešavanje problema odnosno energetsku tranziciju kako bi grad bio spreman za izazove u budućnosti.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kaže da se na nivou  lokalne samouprave još uvek razrađuju planovi za prevazilaženje krize i pomoć najugroženijim građanima. “Formirali smo tri podtima – jedan za ublažavanje mera energetske krize prema građanima sa zadatkom da obezbedimo ogrev za najugroženije, hranu i novčanu pomoć za plaćanje određenih socijalnih i komunalnih usluga. To je okvirni  plan a uskoro ćemo razraditi i detaljni plan. Najteže nam je da odredimo kriterijume i broj ljudi kojima ćemo pomoći, kriterijumi moraju da budu jasni i transparentni, tu očekujemo njveću pomoć Centra za socijalni rad i Crvenog krsta” – kaže gradonačelnik Pirota.

“Drugi tim se bavi školama,  ustanovama kulture i sportskim objektima  kako bismo u trenutku kada se javi kriza mogli da odgovorimo potrebama i da omogućimo uštedu i nađemo najbolji način kako da prezimimo ovu zimu. Treći tim obavlja aktivnosti koje se odnose na dugoročne planove odnosno energetsku tranziciju grada ka obnovljivim izvorima energije, da budemo što je moguće samostalniji odnosno da se oslonimo na biomasu, sunce, štednju, da pozivamo ljude na energetsku efikasnost i da još više novca izdvajamo za tu namenu”, poručio je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker