Sport

Planinari “Vidliča” iz Pirota osvojili vrhove Pirina – Spremni za Visoke Tatre

Minulog vikenda tridesetpetočlana ekipa Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota bila je u Bugarskoj na planini Pirin. U dva dana realizovane su dve akcije, prvog dana osvojen je vrh Položan, visine 2.851 metar, na koji se popela kompletna ekspedicija Kluba. U povratku osvojen je vrh Bezbog, visine oko 2.600 metara. Tom prilikom pređeno je nešto više od 10 kilometara na srednje teškoj stazi. Planinare su predvodili licencirani planinarski vodiči Slobodan Mladenović i Ivan Mladenović. 

Prema rečima Slobodana Mladenovića, jednog od vodiča i člana Kluba, vremenske prilike išle su na ruku planinara, pa je drugi dan iskorišćen za “jaču” stazu, dužine oko dvadesetak kilometara, kada je osvojen vrh Sinanica.

“Ova staza bila je duža i tehnički zahtevnija. Tog dana smo se podelili u dve grupe. Jedna ekipa se popela na Vihren, treći vrh po visini na Balkanu, 2.914 metara, a najveći deo ekipe je išao na tehnički zahtevniju stazu, išli smo na Sinanicu. Posle četiri sata pešačenja, uspona, počela je da se vidi Sinanica i na zadovoljstvo svih uspeli smo da je osvojimo. Fantastična atmosfera, slike, utisci, raspoloženje, ispunjenost svih nas, jer se ponosimo na tako nešto. U povratku smo imali još jedan izuzetno tehnički zahtevan vrh, reč je o Muratovom vrhu sa 2.669 metara. Povratak je bio, takođe, fascinantan, pored fantastičnih jezera, divnih vidika, jer Pirin je, zaista, neverovatan. Dakle, dva dana, četiri vrha, preko tridesetak kilometara uspona sa visinskom razlikom, sve zajedno, preko tri hiljade metara, bez povreda i problema na naše veliko zadovoljstvo”- izjavio je Slobodan Mladenović.

Aktivnosti PK “Vidlič” iz Pirota, koji ima skoro 200 članova, nemaju takmičarski karakter, ne postoji liga i bodovanje, ali među klubovima u Srbiji “Vidlič” uživa veliko poštovanje. Već za mesec dana planinari “Vidliča” biće u Slovačkoj sedam dana sa, takođe, tridesetpetočalnom ekspedicijom gde će pokušati da osvoje Visoke Tatre.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker