KulturaPirot - Mali Jerusalim

Pisma iz Malog Jerusalima

Iz štampe je ovih dana izašla jedinstvena zbirka priča iz drevne istorije našeg grada “Pisma iz Malog Jerusalima”, autora Željka Perovića. Reč je o izuzetno značajnom poduhvatu koji je na jednom mestu objedinio i sačuvao za buduća pokolenja veliki broj interesantnih priča iz istorije pravoslavlja u našem gradu. U narednom periodu, u dogovoru sa autorom ove knjige, Pirotske vesti će povremeno objavljivati najinteresantnije priče iz Malog Jerusalima, a knjiga se može nabaviti kod kolportera kod Nacionala u centru grada.

pazarska crkva_3

Izdavači knjige su izdavačke kuće “Knjiga znamenje” i “Pi press” iz Pirota. Predgovor je napisao dr Vladimir Dimitrijević. Po njegovim rečima, pisac je u ovoj knjizi uspeo da prenese likove i glasove onih koji su prošli da bi zauvek ostali u nama. Knjiga je ilustrovana izvanrednim fotografijama Tanjice Perović, kao i vrednim arhivskim fotografijama iz crkvenih arhiva, ali i ličnih arhiva Piroćanaca. pisma-iz-malog-jerusalima

– Uspeo je da nam saopšti poruke onih koji su još uvek među nama, i uče nas. Tihi glasovi srpskih podvižnika u Perovićevoj knjizi se katkad dignu do gromkih odgovora na izazove savremenosti, ali nikad ne postaju mitingaške parole… /… / Iskrenost, nadahnutost, uverljivost eto zbog čega vredi čitati ovakve knjige, i ne žaliti drvo posečeno za hartiju na kojoj je delo štampano. U moru bespotrebnih i besmislenih izdanja koja samo umnožavaju privide i utvare, i zbog kojih stabla uzalud padaju, Perovićevo delo je lekovito i nasušno. Takvu knjigu smo i očekivali i dobili…. /…/ Na ljubavi je počivao srpski svet. I ako te ljubavi nestane, srpski svet će se srušiti, što ne dao Bog. Knjiga Željka Perovića na to nas snažno podseća. Zato je to nadasve knjiga ljubavi. I njegov Mali Jerusalim jedan je od kvartova Nebeskog Jerusalima, naše večne otadžbine i očevine-stoji u predgovoru koji je napisao dr Dimitrijević.

14975918_1837963943100506_1122396282_o
Željko Perović, autor knjige

Željko Perović je rođen 1974. godine u Dimitrovgradu (Caribrodu), maloj varošici na jugoistoku Srbije od oca Miodraga i majke Grane. Danas živi i radi u Pirotu. Oženjen je i otac je troje dece.
Svoja prva iskustva u oblasti priređivanja, ilustrovanja i grafičkog opremanja knjige stiče u izdavačkoj kući „Pi-pres“ iz Pirota. Član redakcije lista „Mladi Pravoslavac“ postaje 1999. godine a urednik izdavačke ustanove Divljanskog manastira početkom 2005. godine. Pokretač je lista „Novi Momčilovac“ (2013), elektronskog glasila „Priče starog Pirota“ (2013) i izdavačke kuće „Knjiga Znamenje“ (2013).
Priredio je brojna izdanja pravoslavne sadržine svrstana u edicije: „Pouke“, „Pravoslavni podsetnik“, „Slavarice“, „Molitvoslov“, „Slovenski Zlatoust“, „Svečovek“, „Liturgij­ski život“, „Praznici“, „Pesmarice“, „Episkopi Piroćanci“, „Posni kuvar“, „Žitija Svetih za mlade“, „Najmlađi pravoslavac“, „Skriveno blago“, „Mlade nade“… Opremio je prvu ilustrovanu Bibliju na našem tržištu (sa pojedinim tumačenjima Svetih Otaca) kao i dopunjeni Ohridski prolog Svetog vladike Nikolaja ilsutrovan u punom koloru.
Njegove zbirke pesama za decu doživele su višestruke tiraže. Naročito je zapaženo izdanje „Život Svetog Save“, po kome je 2011. godine Kruševačko narodno pozorište priredilo scenski živopis, a potom i zbirke pesama „Nerukotvoreni lik“ i „Dečiji vrlinoslov“ koje su 2014. i 2015. godine poslužile kao scenario za prve crtane filmove pravoslavne sadržine na srpskom jeziku.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker