Kultura

Pisac za decu Maja Cvetković Sotirov za knjigu “Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” dobila prestižnu američku nagradu Tesline naučne fondacije iz Njujorka

TESLA JE ŽIVOTNA LEKCIJA KOJA NAS SPAJA, poruka je knjige Maje Cvetković Sotirov

Maja Cvetković Sotirov, pisac za decu iz Pirota, za svoju knjigu “Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” dobila je prestižnu američku nagradu Tesline naučne fondacije iz SAD-a (Tesla Science Foundation USA). Uručenje nagrade je 14. januara u Njujorku, u hotelu Njujorker, gde je, po mnogima najveći svetski um, živeo i stvarao do svoje smrti.

Kako u razgovoru za Pirotske vesti kaže autorka knjige koja je izazvala ogromno interesovanje izdavača u zemlji i inostranstvu, ali i čitalačke publike iz celog sveta, moto knjige je – kada detinjstvo odraste vaspitanje se pretvara u životni put.

Autorka knjige Maja Cvetković Sotirov sa Lanom i Lukom - junacima knjige o Tesli
Autorka knjige Maja Cvetković Sotirov sa Lanom i Lukom – junacima knjige o Tesli

 –Verujem da ova rečenica odzvanja tokom odrastanja svih nas. U mojim je mislima još od trenutka kada sam počela da slušam dekine priče o Teslinim nestašlucima, Teslinom dečačkom umeću hvatanja žaba, gundelja, ali i ovelikom snu: o točku koji pokreću slapovi Nijagare. Zajedno sa dekinim pričama u meni su sazrevala pitanja: šta je to dečaka Teslu odvelu u svet, put Pariza, Njujorka, Čikaga, Nijagari? Da li je to snaga korena i predaka, ljubav roditelja, knjige, beskrajna igra, mašta ili je bilo u pitanju nešto drugo? I uprovo prateći ove dileme pokušavam da doprem do čitalaca, posebno do dece i šapnem im: „Ako može dečak Tesla sa Balkana da osvetli svet, možeš i ti, možemo i svi mi da ne odustanemo od svog sna!“ Važno je imati san-kaže Cvetković Sotirov.

Luka i Lana pored “Čarobnog jedrenjaka”

O čemu se zapravo radi u knjizi „Čarobni jedrenjak“?

-U knjizi je u centru priče Teslino detinjstvo. Odrastanje velikog naučnika dovedeno je u opasnost, jer zla Vila Gromlina ima plan kako da Tesline pronalaske iskoristi za promenu naučnikovog razmišljanja, promeni mu put želja i ambicija, a potom preuzme kontrolu sveta zahvaljujući Teslinom znanju. Istorijsko-naučna priča dobija svoj zaplet, kada se devojčica Lana, dečak Luka, čuvar-vila Anđelina suprotstave Gromlininom zlu – u tome im pomaže nesvakidašnji junak dečje književnosti robotizovani vilenjak, u knjizi sam ga nazvala robovilan Viloid. Inače, Lana i Luka su realni likovi, oni zaista postoje: Luka je moj sin, a Lana Lukina sestra od rođenog stica i njihov poseban odnos je na zanimljiv, šaljiv način utkan u priču – to je odnos brata i sestre prepun zavrzlama i ogromne ljubavi-navodi autorka i dodaje:

-Čitajući „Čarobni jedrenjak“, prolazimo sa junacima kroz Teslino detinjstvo (Smiljan), postajemo svedoci velikog naučno-isotrijskog trijumfa na Svetskom sajmu (EXPO-u) u Čikagu 1893, šetamo Teslinom laboratorijom u Njujorku, stojimo na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu davne 1889, borimo se sa teškim slapovima Nijagare… I sve vreme analiziramo šta je dobro, a šta zlo, da li neprijatelji mogu biti na istoj strani, koliko je praštanje važno, mogu li čuvar-vile biti zamenjene robovilanima? Priča o Tesli otvara svet naučnog stvaralaštva svim generacijama, motiviše nas na nenametljiv način da istražujemo, razmišljamo-kaže autorka knjige.

Uručenje nagrade u hotelu Njujorker – 14. januara

Knjiga „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli“ biće promovisana u Njujorku u hotelu Njujorker na Konferenciji u Teslinu čast, a u organizaciji Tesla Science Foundation USA i Tesline naučne fondacije Srbija. Knjiga je dobila nagradu Tesline fondacije i ovo je izuzetna čast za moje saradnike i mene, podstrek da nastavimo sa verom u prave vrednosti i Teslu. Sada, nakon mnogobrojnih razgovora sa čitaocima iz regiona, sa Balkana, iz dijaspore, verujem da „Priča o Nikoli Tesli“ ima važnu ulogu, ona nas spaja na najlepši način, učeći nas važnim životnim lekcijama, pre svega lekciji upornosti, zaključuje autorka Cvetković Sotirov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker