Lokalna samouprava

Pirotskoj peglanoj kobasici “Boemskoj potkovici”i “Midžorskoj poludivljoj” – ŽIG ČUVARKUĆA Privredne komore Srbije

Privredna komora Srbije na listu najkvalitetnijih domaćih proizvoda uvrstila je i dva pirotska proizvoda – pirotsku peglanu kobasicu i to “Boemsku potkovicu” i “Midžorsku poludivlju kobasicu”. Sa ova dva proizvoda konkurisao je “Degustacioni centar Boemska potkovica” iz Pirota, saopšteno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Porodica čuvarkuća dobila je 64 nova proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i prerađivačke industrije Srbije, a pravo na žig osvojili su „Zorka keramika“, „Perutnina Ptuj – Topiko“, „Mercator S“, „Crvenka fabrika šećera“, „Pobeda DOO Predejane“ i „Degustacioni centar“ Pirot. Time je ukupan broj čuvarkuća premašio 500, saopšteno je na sednici Saveta u Privrednoj komori Srbije.

boemska potkovica pirot
U oblasti prehrambene industrije, dva ugostitelja sa bogatim iskustvom, „Pobeda“ doo Predejane i Degustacioni centar Pirot, kandidovali su specifične proizvode za žig Čuvarkuća. Dalibor Tošić, vlasnik pirotskog Degustacionog centra čije su „boemska potkovica“ i „midžorska poludivlja kobasica“ dobile pravo na žig, ne krije zadovoljstvo što će se ovi tradicionalni proizvodi okititi „Čuvarkućom“ koja će im, kako ističe, omogućiti veći prodor na domaće ali i strano tržište, veću prodaju i proizvodnju.

peglana kobasica boemska potkovica

“Jedva smo dočekali akciju koja će da promoviše i podstiče domaće kvalitetne proizvode kao što to rade i mnoge razvijene ekonomije poput Austrije ili Nemačke. Čim smo čuli za ʹČuvarkućuʹ, odlučili smo da konkurišemo. Nadamo se da će naši proizvodi biti prepoznatljiviji na tržištu, da će se razlikovati i biti dosta ispred konkurencije. Domaća proizvodnja i korišćenje resursa isključivo iz Srbije jeste način da očuvamo i našu zemlju i ekonomiju, ali i da mali proizvođači razvijaju biznis“, rekao je Tošić.

Naglašava da su „boemska potkovica“ i „midžorska poludivlja kobasica“ tradicionalni, 100 odsto domaći proizvodi koje stvaraju i čiju recepturu čuvaju generacije. „U proizvodnji se koristi samo čisto meso: kozje, ovčije, goveđe. Midžorska poludivlja kobasica je kombinacija goveđeg i konjskog mesa. U narednom periodu planiramo da konkurišemo i za sertifikat za organsko meso“, rekao je Tošić za sajt PKS.rs.

Izvor
Privredna komora Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker