Kultura

Pirotskoj čitalačkoj publici predstavljena dela Ljiljane Šarac – Romani koji promovišu srpsku tradiciju i običaje

 U  Galeriji “Čedomir Krstić” promovisano je književno stvaralaštvo nagrađivane autorke Ljiljane Šarac, u organizaciji Narodne biblioteke Pirot, kao deo programa Pirotskog kulturnog leta. Ova književnica objavila je devet romana od kojih je najčitaniji “Dok svetac bdi” koji je objavljen prošle godine.   Autorka ističe da su njeni romani proizvod ličnog iskustva ili istorijskih činjenica u kojima slavi srpsku tradiciju i običaje i promoviše  značaj porodice, tradicije, vere i poštenja, kao i poštovanje onoga što su nam u amanet ostavili preci.

Najnoviji roman Ljiljane Šarac “Andjeo sa jednim krilom” namenjen je tinejdžerima i svima onima koji se osećaju mladi duhom. U svojim istorijskim  romanima književnica je  govorila o princezi Jeleni Karađorđević  o prokletoj Jerini, pisala je o kraljici Teodori, majci cara Dušana. U porodičnim romanima  kao štoje roman “Dok svetac bdi” autorka slavi srpsku tradiciju i običaje. “U svakom romanu postoji zrnce soli istine. Ili su to istorijske činjenice ili moje lično iskustvo” – kaže Ljiljane Šarac.

Roman „Đurđevim stopama“, koji karakteriše divno, maštovito, uzbudljivo pripovedanje i kulminira neočekivanim krajem napisan je po uzoru  na svtaralaštvo spisateljice  Lusinde Rajli koja  kao pletenicu upleće savremenu priču sa pričom iz prošlosti na različitim meridijanima. Tako se  i u ovom romanu događaji  odvijaju na dve vremenske ravni. Jedna zadire u davnu prošlost i u njoj je pripovedač despot Đurađ Branković, koji se priseća svog života, a druga je savremena priča koja pored misterije o tome čiji se ostaci nalaze u kovčegu prati i razvoj ljubavne priče jedne mlade fotografkinje Ksenije.

Autorka s ponosom ističe da je izdavač njenih romana  Laguna, gigant u srpskom izdavaštvu. Ipak ona kaže da bez obzira na kvalitet objavljenih dela pisac u Srbiji mora da bude i marketing stručnjak i komercijalista, pomalo dizajner, vrhunski  stručnjak za društvene mreže, nosač svojih knjiga i još mnogo toga.

Govoreći o svojim knjigama  Ljiljane Šarac je istakla značaj poruka koje njena dela šalju čitaocima. “Mislim da se mi polako osvešćujemo i ko smo i gde smo i kuda treba da idemo i šta može da nas održi. Može da nas održi samo porodica, tradicija, vera i poštenje, poštovanje onoga što su nam u amanet ostavili naši stari. Da zaboravimo boje duge, takve zastave i  parole koje nas truju i da budemo čiste duše pred sobom i pred onima sa kojima sedimo za trpezom gde je upaljena sveća, da budemo spremni da se mirimo  i da se držimo jedni drugih” – poručila je Ljiljana Šarac.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot, Bojana Ćirić,  pozvala je pirotsku čitalačku publiku da isprati i ostale događaje koje u okviru Kulturnog leta priprema Biblioteka. Najnoviji roman pirotske spisateljice Nataše Panić “Žena sa dlanovima od sunca” biće promovisan 20. jula u Muzeju Ponišavlja, a već 3. avgusta na istoj lokaciji o svom novom romanu “Umro sam u petak” govoriće Nenad Gugl. Književnica Dušica Milanović Marika svoj roman “Grešna žena” predstaviće 17. avgusta.

Foto:Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker