Gradska hronika

Pirotsko selo Zaskovci:Dobrovoljna akcija seče rastinja!

Tridesetak meštana Zaskovaca ili oni koji su poreklom iz ovog pirotskog sela podno Babinog zuba, minuli vikend iskoristilo je na najbolji mogući način:organizovali su akciju čišćenja rastinja na deonici puta od Vojne do sela!

Prema rečima Dobrivoja Colića, predsednika MZ i Vuleta NIkolića, aktiviste iz ovog prelepog staroplaninskog sela udaljenog nekih 35 kilometara od PIrota, od rastinja je očišćena deonica od oko 3 kilometra. Put je upravo zbog rastinja bio poprilično sužen što je predstavljalo veliki problem za vozače koji se upute u selo. Sve više je i, izletnika i turista koji obilaze ovaj kraj, a mnogi u Zaskovcima obnavljaju očevinu i žele da se vrate i da stvore bolje uslove za život.

Prošle godine smo obnovili kompletnu vodopvodnu mrežu, sredili dve kaptaže iz kojih se snabdeva niži i viši deo sela. Pokrenuta je o obnova seoske crkve, a ove godine će najverovatnije bili nasipan put od Vojne do sela Uz novac prikupljen za obnovu crke, ove godine se očekuje da pomoć iz gradskog budžeta, tačnije iz fonda za verske zajednice, kako bi radovi an crkvi bili okončani.

Kako kažu Colić i NIkolić u selu ima 22 živih domaćinstava, od kojih samo 5 nemaju kuće u gradu. Trenutno je dvadesetak žitelja od kojih se dvojica bave stočarstvom, dok ostali drvare, seju krompir i žive od poljoprivrede. Blizina turističkog centra na Babinom zubu koji je odavde na “puškomet”, za sada se, nažalost ne koristi jer nema dobrog puta do Jabučkog ravništa, tačnije saobraćajnice postoji, ali samo za terence.  U  Zaskovcima se nadaju da će upravo blizina pomenutog turističkog centra koji je bukvalno u ataru sela, doprineti boljitku ovog mesta, koje još uvek nema  prekopotrebni asfaltni put od Vojne do sela.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker