Gradska hronika

Pirotsko selo Staničenje: Pećina u kojoj je sazrevao kačkavalj

Selo Staničenje nadomak Pirota, može da se pohvali pravom prirodnom retkošću, koja se već nekoliko decenija ne koristi.

Reč je o pećini koja se prostire u utrobu Belave u kojoj se polovinom prošlog veka čuvao, odnosno sazrevao čuveni  pirotski kačkavalj, pre izvoza u SAD, arapske zemlje, Grčku i na druga tržišta.  Sazrevanje je omogućavala konstanta temperatura zimi i leti, kao i strujanje vazduha iz dubine planine.

Ulaz u pećinu je odavno urušen i ne koristi se, a propadanje je počelo, kažu meštani, kad je počeo sunovrat stočarstva  u ovom kraju.

Pećina – hladnjača, pravi raritet

-Neko pametan se još 1953. godine setio da bi ova pećina mogla da bude besplatna hladnjača. Uređen je  natkriveni ulaz, i ona je decenijama potom služila za sazrevanje kačkavalja ondašnje Mlekare. Moglo je, u jednoj turi, da se skladišti po 16 vagona kačkavalja koji je nakon toga završavao na probirljivim tržištima. Naravno sazrevanje su omogućavali prirodni uslovi, a ne jaki agregati ili struja, pa je ovaj deo procesa, odnosno priprema za izvoz bio bagatelan, što se energenata tiče. Bilo je instalirano svega nekoliko običnih sijalica koje su po potrebi posla osvetljivale unutrašnjost-kaže Danilo Vukadinivić, meštanin Staničenja.

Prema njegovim rečima temperatura vazduha koji kroz otvore   struji iz planine je oko 1 stepen pri dnu, na nešto većoj visini  dva stepena, a pri vrhu šest stepeni.  Ovakvi uslovi davali su posebnu aromu kačkavalju koja je bukvalno neponovljiva, odnosno ne može se kreirati ni u kakvim veštačkim uslovima.

Staničanci su inače, decenijama pre 1953. godine, pećinu koristili i kao kolektivni frižider. Naročito o letnjim slavama i preslavama,  za vreme svadbi i drugih svetkovina jer je omogućavala  čuvanje kvarljivih namirnica u vreme kada nije bilo frižidera i zamrzivača. U selu priželjkuju dan kada će ovaj prirodni objekat postati turistička atrakcija.

fotografije arhiva PV

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker