Kultura

Pirotsko pozorište tradicionalno dobar domaćin festivalu “Joakim Vujić”

Predsednica Zajednice profesionalni pozorišta Srbije Ivana Nedeljković kazala je u intervjuu za Bilten 53. pozorišnih susreta “Joakim Vujić” da je pirotskso pozorište tradicionalno dobar domaćin ovog značajnog festivala. U prilog tome svedoči i činjenica da je Pirot jedan od retkih gradova u kome je ovaj Festival organizovan čak osam puta. 

Mali broj pozorišta je organizovalo ovaj festival toliko puta, počinje razgovor za Bilten predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Ivana Nedeljković.

Na pitanje šta je presudilo da se Festival ponovo održi  u Pirotu, pošto je pirotsko Pozorište domaćin festivala osmi put, Nedeljkovićeva kaže da je naše Pozorište tradicionalno dobar domaćin.
– Sala njihovog pozorišta je skoro renovirana, a i Pirot je nedavno dobio status grada…Zašto da ne onda? Samo me brine broj zaposlenih koji je sve manji u ovom pozorištu.  Nekada su pozorišta i njihovi osnivači odlukom Zajednice dobijali domaćinstvo na dve godine. To je danas skoro nemoguće sprovesti jer su i budžeti gradova domaćina, pa samim tim i budžeti pozorišta, drastično smanjeni. O broju zaposlenih tek ne bih govorila, tako da bi organizacija dve godine za redom bila ogroman pritisak na domaćine, kaže Nedeljkovićeva.

joakim
Dodaje da, kao predsednica Zajednice, nema posebna očekivanja i da se raduje susretu sa kolegama.
– Radujem se što ću pogledati predstave čije su premijere bile između dva festivala, susretu sa kolegama, uporediti rad svoje kuće, koje na žalost nema ove godine na festivalu. Biću veoma zadovoljna ukoliko dobrom organizacijom Narodno pozorište Pirot dodatno zasluži veću pažnju  lokalne samouprave i uspe da uveća broj zaposlenih i poboljša uslove rada.

-Zajednica od nedavno i sama učestvuje u finansiranju održavanja festivala. Кoliko je teško organizovati ovakav festival?

-Najveći teret u organizaciji festivala pada na pozorište koje je domaćin. Zajednica od nedavno pomaže i finansijski realizaciju ovog festivala i to sa ne tako malim iznosom. Budžet Zajednice se puni isključivo od članarina članica. Lično, koristim sve svoje kontakte i resurse da doprinesem dodatnoj afirmaciji festivala, jer nisam sigurna ni da pozorišna javnost Srbije najbolje razume šta je Festival „Joakim Vujić“.
Raduje je i činjenica da se na festivalu često pojave i predstave koje iste godine učestvuju i na Sterijinom pozorju.
-Ove godine je to slučaj sa pozorištem „Bora Stanković“ iz Vranja. Prošle godine je to bilo Narodno pozorište iz Užica, Кruševačko pozorište, Lazarevac…

– Nisu sva pozorišta prijavila predstave za ovogdišnji festival. Da li je to odraz teškog stanja u pozorištima u Srbiji?
-Razlozi su finansijske i lične prirode, ali o tome treba razgovarati sa menadžmentom tih kuća. Verujem da uprave tih kuća imaju što šta da kažu sa tim u vezi.

-Кoliko je ovaj festival značajan za Zajednicu, stručnu ali i celokupnu javnost u Srbiji?
-Bojim se da dolaze vremena kada će biti značajan samo nama iz posla, pa i nama na različite načine. Negde smo se pogubili, nešto propustili. Mislim da nam nedostaje veliko pozorišno provetravanje- kaže Ivana Nedeljković.

D.Ranđelović

Zajednica trenutno broji 15 pozorišta

– Od prošle godine su sa nama i Pozorište lutaka iz Niša i Pozorište za decu iz Кragujevca. A uskoro će nam se priknjučiti i Valjevo, nadam se. Veliko i lepo Valjevo, grad sa zavidnom tradicijom dobija uskoro porfesionalan teatar. Pa zar to nije divno, u trenutku kad nam je oblast, verovatno i našom greškom skrajnuta. Zajednica trenutno ima 15 pozorišta- kaže Nedeljkovićeva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker