Tragom istorije: Pirotske bune – VIDEO

Podelite

Serijal mladih talentovanih naših sugrađana pod nazivom “Tragom istorije” prikazan je sinoć u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije u organizaciji Istorijskog arhiva i Udruženja istoričara Pirota. Treći po redu film iz ovog serijala pod nazivom “Pirotske bune” obrađuje Hadži Nešinu bunu. Pripreme za snimanje ove epizode, po rečima mladog i veoma talentnovanog producenta Stefana Ćirića, trajale su preko dva meseca. Ova grupa naših talentovanih sugrađana uspela je da uz ogromnu energiju i uz pomoć “štapa i kanapa” napravi veoma kvalitetne filmove koji se na popularan način bave istorijom našeg kraja. Promocija je deo Pirotskog kulturnog leta.  

-Pripreme su bile kompleksne i podrazumevale su nabavku replika oružja, kubura, pušaka i jatagana, zatim odeće iz tog doba, zatim pisanje scenarija i možda najbitnije, konsultacije oko najsitnijih detalja sa stručnjacima Istorijskog arhiva, na čiju sugestiju je i snimljena ova epizoda. Snimanje je trajalo četiri dana na različitim lokacijama, u manastiru Svetog Đorđa u Temskoj, zatim u Muzeju Ponišavlja, kod sela Nišor i na Žukovskom mostu-kazao je Ćirić Pirotskim vestima.

On je apelovao i na sve zainteresovane naše sugrađane koji žele da budu deo nekog od narednih projekata čija priprema je u toku da se jave putem fejsbuk stranice “Tragom istorije”.

Stefan Ćirić, producent serijala “Tragom istorije”

Darko Drozdovski, koautor serijala

 

 

Pogledajte i prethodna dva kratka filma – istorijske rekonsturkcije:

 

 

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1