Studenti arhitekture iz Australije, Velike Britanije, Rusije, Nemačke i Srbije boraviće u Kamenom selu na Staroj planini

Podelite

U okviru projekta “Usvoji domaćinstvo u Gostuši” od 15. do 25. avgusta u selu Gostuša na Staroj planini boraviće studenti – uglavnom arhitekture iz Australije, Velike Britanije, Rusije, Nemačke i Srbije. Oni će proučavati jedinstvenu arhitekturu staroplaninskog Kamenog sela. Ovaj volonterski kamp je zvanično sertifikovan kao deo programa „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018”, jedini ove vrste u Srbiji.

Studija zaštite staroplaninskog sela Gostuša, autorke arhitekte Elene Vasić Petrović dobila je prestižnu nagradu organizacije EU koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa – “Europa nostra” za prošlu godinu. Upravo zahvaljujući ovoj činjenici, Gostuša je zainteresovala stručnjake iz celog sveta koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

gostuša

 Po rečima menadžera projekta Dejana Rudića Vranića Kamp finansiraju Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović” i Grad Pirot.

-Mladi stručnjaci sa svih meridijana učestvovaće tokom svom boravka u projektu koji za cilj ima direktno uključivanje u očuvanje nasleđa, između ostalog i na taj način što će od retkih majstora naučiti kako se nanose blatni malteri i drugi materijali koji su korišćeni za pravljenje kuća u Gostuši vekovima unazad-kazao je Rudić Vranić.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1