Gradska hronika

Pirotski volonteri učestvovali u akciji pošumljavanja na Fruškoj gori

Na području Nacionalnog parka Fruška gora  organizovana  je volonterska akcija planske sadnje 1.300 sadnica bukve i hrasta kitnjaka u kojoj su učestvovali i pirotski volonteri. Akciju je organizovala kompanija Aptiv Mobility Services Novi Sad u saradnji sa udruženjem građana Arhus centar, Novi Sad sa kojom ekološke organizacije iz Pirota imaju saradnju. 

Pored sadnje, volonterska akcija je obuhvatila i postavljanje drvenog mobilijara, nove Info table, obnovu markacija na kružnoj planinarskoj stazi dužine 11 kilometara. Na ovom području je uklonjen i komunalni otpad. U cilju pružanja sigurnog staništa za ptice, postavljeno je čak 20 kućica duž planinarske staze i oko Info centra Iriški venac.

U akciji su učestvovale pirotske organizacije koje su članice mreže ekoloških organizacija Zelena stolica. “Ovo je 3 volonterska akcija koju su organizovali naši saradnici iz Arhus centra Novi sad a u kojoj smo učestvovali kao kordinatori. Nastavljamo međugradsku i međuokružnu saradnju sa nadom da ugostimo kolege na nekoj velikoj akciji u Pirotu ili na Staroj planini” – kaže Aleksandar Vidanović iz udruženja GEA.

Pošumljavanje doprinosi obnovi staništa za biljne i životinjske vrste. Novo zasađeno drveće pruža dom mnogim vrstama ptica, životinja i insekata, čime se čuva prirodni biodiverzitet. Iz JP “Nacionalni park Fruška gora“ apeluju na građane i privredne subjekte da slede primer volontera koji su učestvovali u akciji pošumljavanja na Fruškoj gori.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker