Kultura

Pirotski učenici u društvu, književnice, Nikolete Novak

U Narodnoj biblioteci Pirot organizovano je druženje učenika mlađih razreda pirotskih osnovnih škola sa piscem. Povod je nedavno obeležena dečja nedelja kada je realizovano niz prigodnih programa. Sa decom je danas bila, Nikoleta Novak, književnica iz Beograda koja je za svoja dela namenjena deci i omladini višetruko nagrađivana. U, ukupno, dvočasovnom druženju sa učenicima učestvovala je i, književnica i bibliotekarka iz Dimitrovgrada, Elizabeta Georgiev.

Prema rečima, književnice, Nikolete Novak, deca su beskrajno radoznala, spremna su da postave “milion” pitanja, što se danas i videlo prilikom razgovora sa učenicima po grupama. Jednostavno, deca to na svoj način doživljavaju i željna su takvih događaja.

“Na nama odraslima je da pokušamo da im što češće organizujemo ovakve događaje. Jer, jedno je kad pročitate nečije ime, a drugo je kada se sretnete sa tom osobom. Učenici su imali toliko pitanja za mene da smo mogli da ostanemo još nekoliko sati da razgovaramo, i o književnosti i o mnogim drugim stvarima. Interesovanja su im različita, dosta čitaju, a većina njih učestvuje i na takmičenju Čitalačka značka” – kaže Nikoleta Novak.

Pisanje za decu i mlade je donekle izazov, ali i istinsko uživanje kaže, Nikoleta Novak. Veoma voli decu, a njene knjige su i “rasle” kako su deca rasla. Sada piše romane za tinejdžere, stalno je okružena decom, ne samo svojom, i čuje njihove dileme, probleme, šta ih interesuje, njihov jezik, i pokušava da piše tako da to mlađim čitaocima bude “pitko”. Uz takvo čitanje pokušava da u svojim delima ima i suštinski važne poruke.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker