Gradska hronika

Pirotski trgovci pripremaju akcije i popuste za Crni petak

Crni petak obeležava se brojnim popustima i akcijama koje trgovci pripremaju za ovaj dan. Za ovaj dan organizuju se  i  zanimljivi događaji  koji  dodatno motivišu  one koji uživaju u kupovini da potroše možda i više od planiranog budžeta. I u Pirotu trgovci najavljuju popuste za Crni petak. Pored uobičajenog sniženja u prodavnicama  garderobe, po nižim cenama će se prodavati i tehnika, knjige, pa čak i turistički aranžmani.

Crni petak je dan kada se prodavci utrkuju da privuku kupce dobrom uslugom, zanimljivom reklamom, ali i primamljivim akcijama a na kupcima je da uživaju u kupovati tokom celog dana – jer im je tog dana sve podređeno.

Crni petak je  u kalendaru svake  godine različitog datuma ali je to uvek poslednji petak u novembru. Fenomen najveće rasprodaje dolazi iz najveće zemlje kupoholičara – Amerike.  Obeležava se kao dan posle  Dana zahvalnosti, jednog od najvažnijih praznika američkih porodica. Kako je Dan zahvalnosti uvek poslednji četvrtak u mesecu, Black Friday-a je zbog toga posato  poslednji petak u novembru.

Naziv “Crni petak” potiče od događaja  pre više od jednog i po veka kada se dogodila katastrofa na berzi.  U petak, 24. novembra 1864. godine cena zlata je, nakon perioda velikih špekulacija, opala, a tržišta su doživela krah. Onda su ovaj dan ekonomisti nazvali Crnim petkom, kako bi slikovito objasnili enormni negativan uticaj ovog događaja na ekonomiju.

Sadašnji naziv Crni petak  najbolje oslikava haos i ogromne redove u prodavnicama. Marketinški stručnjaci pokušali su da ga rebrendiraju  i da ga predstave kao dan za zabavu i lepo vreme za kupovinu sa celom porodicom, umesto gužvama u šopingu. Poslednji petak u novembru  širom SAD postao je  tradicionalni dan najvećih popusta, za koje se mnogi brendovi pripremaju čitave godine, a neki samo ovog dana imaju veći obrt kupoprodaje nego tokom cele godine.

Koncept ovog događaja počeo je da se širi i po ostatku sveta, naročito u području zapadne Evrope, a pre nekoliko godina stigao je i u našu zemlju! Iako nemamo Dan zahvalnosti, kraj novembra je i za nas idealno vreme za praznični šoping i najavu zimskih kolekcija.

I pirotski trgovci najavljuju sniženja  u radnjama u petak 24. novembra a neki će popuste produžiti tokom celog poslednjeg novembarskog vikenda.

U pojedinim radnjam još uvek nemaju obaveštenje o popustima ali veruju da će ih biti jer je to već postala praksa u  poslednjih nekoliko godina. U turističkim agencijama se cele nedelje prodaju aranžmani po cenama za 20 do 30% nižim od redovnih.

U najvećoj knjižari Laguna, na celi asortiman, u petak i subotu obezbeđen je popust od  20%.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker