Kultura

Pirotski teatar u doba korone: Fenomenalno izvođenje Hasanaginice u jedinstvenom ambijentu srednjovekovne tvrđave

U nedelju 5. jula od 19 sati na Kaleu za mlađu publiku biće odigrana dečja predstava “Zaglumi se, postani ali dete ostani”.

Hasanaginica, izuzetan komad pirotskog teatra dobro je poznat ljubiteljima pozorišta u našem gradu ali i šire. Ipak, zbog situacije sa epidemijom korone, okupljanje publike u zatvorenom prostoru nije dozvoljeno pa su u pirotskom teatru odlučili da ovog leta, kao i prošlog, za brojnu publiku prirede izvedbu Hasanaginice u jedinstvenom ambijentu – srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad. 

Hasanaginica u pirotskoj tvrđavi

I sinoć i večeras tvrđava je bila puna ljubitelja pozorišta, naravno uz nošenje maski. Publika je još jednom mogla da vidi da je pirotski teatar jedan od razloga zbog kojih se naš grad svrstava rame uz rame sa mnogo većim gradovima i zbog čega je Pirot važna tačka na pozorišnoj mapi naše zemlje. Sam koncept izvođenja, inače veoma zahtevne predstave, na zidinama srednjovekovne tvrđave, pravi je izazov za sve aktere  jer podrazumeva rotaciju i publike i glumaca sa donjeg na srednji odnosno gornji grad pirotske tvrđave, malobrojni, ali izuzetan po kvalitetu, ansambl pirotskog pozorišta ne samo da je uspeo da predstavu prilagodi novom ambijentu, već je otišao korak dalje. Uspeo je da brojnim ljubiteljima teatra pruži jedinstven ugođaj, fenomenalnu glumu u neverovatnom ambijentu, nešto za čim prosto žudi pozorištna publika širom sveta. Pirotski teatar ovom predstavom pokazao je sve svoje kvalitete, koji se ne bez razloga među poslenicima teatra u našoj zemlji ocenjuju vrhunskim. Osim već standardno izuzetne glume, avangardnih kostima koji predstavi, u kombinaciji sa tematikom,  daju jednu posebnu vanvremensku dimenziju, i po svim drugim kriterijumima, pirotska Hasanaginica može se opisati još jednim u nizu remek-delom pirotskog teatra. Još jedan komad o kome će se dugo pričati.

[Best_Wordpress_Gallery id=”47″ gal_title=”Teatar u doba korone – Hasanaginica u pirotskoj tvrđavi na Kaleu”]

 

tekst i foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker