Pirotski ronioci u ronilačkom kampu na ostrvu Amulijani

I ove godine, članovi RPK „Pirot“ proveli su dve nedelje na grčkom ostrvu Amulijani na Halkidikiju, izvodeći stažna ronjenja. Petnaestak ronilaca iz Pirota, zajedno sa porodicama i prijateljima, u periodu od 15. do 30. jula 2017. godine,  boravilo je u ronilačkom kampu u okviru kampa Alikes na Amulijaniju.

Nakon dolaska i postavljanja kampa, u toku prva dva dana obično se formiraju čamci, obezbeđuju sidrišta, postavlja štabni šator sa kompresorom za punjenje boca, sređuje okolina kampa itd. Nakon toga, počinje se sa ronjenjima.

Tipičan ronilački dan počinje obaveznom jutarnjom gimnastikom na plaži, nakon čega slede doručak i priprema za ronjenje. Svako ronjenje je prethodno detaljno isplanirano, kako ne bi došlo do bilo kakvih incidenata.

Čamci se opremaju, i odlazi se na prepodnevno ronjenje. Nakon izrona i povratka u kamp, sledi pauza za ručak, pa punjenje boca i popodnevni odmor, nakon koga se ide na popodnevno ronjenje.

Večernje sate ronioci provode druženjem u kampu sa dogovorima za naredne dane ili odlaskom do sela Amulijani, koje je udaljeno od kampa oko 2 kilometra.

Dobra atmosfera u kampu, kristalno čista voda i dobri meteomaritimni uslovi razlog su što RPK „Pirot“ koristi ostrvo Amulijani za ronjenje još od 2006. godine.

Neki ronioci ove godine imali su i svoje prve zarone u otvorenoj vodi, nakon završene obuke u zatvorenom bazenu u Pirotu, dok su oni iskusniji imali prilike da ponovo uživaju u čarima koje nudi ovo predivno ostrvo.

Svi ronioci RPK „Pirot“ poseduju međunarodne ronilačke licence i dobro su obučeni od strane licenciranih instruktora, a ronjenja vode iskusni ronioci sa dugogodišnjim stažom.

Ronilačko-plivački klub „Pirot“ je sportsko udruženje osnovano daleke 1993. godine, a svoje aktivnosti obavlja u skladu sa pravilima koja propisuje Savez organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS) i međunarodna organizacija podvodnih aktivnosti CMAS.

Kurs za sticanje prve ronilačke kategorije otvoren je u toku cele godine, a teoretska i praktična obuka izvodi se na zatvorenom bazenu u Pirotu.  Ukoliko ste i Vi zainteresovani da postanete deo našeg tima, i za bilo kakve dodatne informacije, možete se obratiti našem instruktoru Raši na telefon 063/1084853.

 

Više informacija, slika I zanimljivosti možete pogledati na fejsbuk stranici RPK “Pirot”:

 

 

tekst, foto, video Marko Spasić/RPK Pirot

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar