Sport

Pirotski ronioci u ronilačkom kampu na ostrvu Amulijani

I ove godine, članovi RPK „Pirot“ proveli su dve nedelje na grčkom ostrvu Amulijani na Halkidikiju, izvodeći stažna ronjenja. Petnaestak ronilaca iz Pirota, zajedno sa porodicama i prijateljima, u periodu od 15. do 30. jula 2017. godine,  boravilo je u ronilačkom kampu u okviru kampa Alikes na Amulijaniju.

Nakon dolaska i postavljanja kampa, u toku prva dva dana obično se formiraju čamci, obezbeđuju sidrišta, postavlja štabni šator sa kompresorom za punjenje boca, sređuje okolina kampa itd. Nakon toga, počinje se sa ronjenjima.

https://youtu.be/xrK5N-GPKFQ

Tipičan ronilački dan počinje obaveznom jutarnjom gimnastikom na plaži, nakon čega slede doručak i priprema za ronjenje. Svako ronjenje je prethodno detaljno isplanirano, kako ne bi došlo do bilo kakvih incidenata.

Čamci se opremaju, i odlazi se na prepodnevno ronjenje. Nakon izrona i povratka u kamp, sledi pauza za ručak, pa punjenje boca i popodnevni odmor, nakon koga se ide na popodnevno ronjenje.

Večernje sate ronioci provode druženjem u kampu sa dogovorima za naredne dane ili odlaskom do sela Amulijani, koje je udaljeno od kampa oko 2 kilometra.

Dobra atmosfera u kampu, kristalno čista voda i dobri meteomaritimni uslovi razlog su što RPK „Pirot“ koristi ostrvo Amulijani za ronjenje još od 2006. godine.

Neki ronioci ove godine imali su i svoje prve zarone u otvorenoj vodi, nakon završene obuke u zatvorenom bazenu u Pirotu, dok su oni iskusniji imali prilike da ponovo uživaju u čarima koje nudi ovo predivno ostrvo.

Svi ronioci RPK „Pirot“ poseduju međunarodne ronilačke licence i dobro su obučeni od strane licenciranih instruktora, a ronjenja vode iskusni ronioci sa dugogodišnjim stažom.

Ronilačko-plivački klub „Pirot“ je sportsko udruženje osnovano daleke 1993. godine, a svoje aktivnosti obavlja u skladu sa pravilima koja propisuje Savez organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS) i međunarodna organizacija podvodnih aktivnosti CMAS.

Kurs za sticanje prve ronilačke kategorije otvoren je u toku cele godine, a teoretska i praktična obuka izvodi se na zatvorenom bazenu u Pirotu.  Ukoliko ste i Vi zainteresovani da postanete deo našeg tima, i za bilo kakve dodatne informacije, možete se obratiti našem instruktoru Raši na telefon 063/1084853.

 

Više informacija, slika I zanimljivosti možete pogledati na fejsbuk stranici RPK “Pirot”:

 

 

tekst, foto, video Marko Spasić/RPK Pirot

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker