Gradska hronika

Pirotski robotičari ne zaostaju za Evropom

Četvorica pirotskih robotičara, studenata Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Mašinskog fakultata u Nišu uspešno su predstavili svoj grad i zemlju na Evropskom prvenstvu u robotici koje je održano u Švajcarskoj. Kako za Pirotske vesti kaže Stefan Simonović, jedan od reprezentativaca Srbije, ovo iskustvo će im mnogo značiti jer su videli da nimalo ne zaostaju za svojim kolegama iz razvijenih evropskih zemalja s obzirom da su nijanske odlučivale o plasmanu na ovom takmičenju.

-Takmičenje se sastojalo iz dva dela: kvalifikacionog i eliminacionog. U kvalifikacionom delu je bilo 6 rundi i prvih 16 (od 36) ekipa se plasiraju u osminu finala. Srpske ekipe su zauzimale drugo, četvrto i sedmo mesto posle te faze. U eliminacionom delu smo imali malo manje sreće, pa smo mi (Memristor) ispali u osmini finala, ekipa SRT

u četvrtfinalu, a ekipa Mi je stigla do polufinala ali tamo izgubila i posle toga uzela 4. mesto. Značilo nam je dosta, jer smo se uporedili s ostalim timovima iz Evrope i videli da ne zaostajemo puno. Zadovoljni smo rezultatom i malo sreće je falilo da ostvarimo još veći uspeh. Trudićemo se da sledeće godine budemo još bolji i dignemo kvalitet za još jedan nivo-kaže Simonović za Pirotske vesti.
Pirotski robotičari, inače svi bivši učenici Tehničke škole, otputovali su na Evropsko prvenstvu zahvaljujući pomoći opštine Pirot koja im je obezbedila po 20.000 dinara za putne troškove.
Ekipa Memristor, u kojoj su bila četvorica Piroćanaca stigla je do osmine finala i iza sebe ostavila konkurente iz Velike Britanije, Kanade, Rusije, Norveške i drugih zemalja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker