Gradska hronika

Pirotski pčelari zadovoljni sezonom, u košnicama dovoljno meda i za prezimljavanje pčela

Za razliku od prošle godine, koju pčelari žele da zaborave i da se više ne ponovi, u 2021. mogu biti zadovoljni posle mnogo specifičnosti koju je i ona nosila sobom. Ono što je posebno značajeno kaže, predsednik Udruženja pčelara “Nišavska dolina”, Miloš Rančić, jeste da su pčele zazimljene na medu, a ne sirupu i šećeru. Ove godine med se vrcao, tako da pčelari mogu biti zadovoljni, kaže Rančić.

Početkom godine pčelari su strepeli od izmrzavanja bagrema, s obzirom da bagremov med omogućava samoodrživost pčelinjaka i veoma je važno da bagrem “medi”. Bagremove paše je bilo i to je značilo veliko olakšanje za pčelare, ali i zdravlje pčela. Pčelari koji su selili svoja društva bili su zadovoljni i količinom vrcanog bagremovog meda. Jedna od poteškoća bila je dugotrjna suša, kaže Rančić, i tropske vrućine koje su dugo trajale, čak 24 tropskih dana u julu. To se odrazlio na livadsku pašu u niziji, ali u brdsko planinskom području bilo je znatno bolje.

Aktuelna epidemiološka situacija onemogućila je pčelare da imaju česte kontakte i savetovanja. Ovog vikenda na Tašmajdanu je najveći srpski Sajam pčelara, ali iz Pirota će tek nekoliko pčelara, u ličnoj režiji, učestvovati.

Rančić kaže da su već završene mnoge aktivnosti u pčelinjacima u novoj sezoni, s obzirom da je počela u avgustu. Vrlo je važno dobro zazimiti pčelinja društva, a pčele imaju ove godine dovoljno meda da bi prezimile i proleće dočekale u dobroj formi. Tek u decembru pčelari će imati nove aktivnosti, a reč je o zaštiti od pčelinjih krpelja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker