Gradska hronika

Pirotski pčelari slušali predavanje o sakupljanju pčelinjeg otrova, sve traženijeg produkta pčela

Ovog vikenda Udruženje pčelara “Nišavska Dolina” u Pirotu organizovalo je za svoje članove zanimljivo predavanje o sakupljanju pčelinjeg otrova – apitoksina. S obzirom da je pčelarstvo niskoakumulativna grana poljoprivrede važno je da pčelari maksimalno iskoriste sve pčelinje proizvode. O ovoj temi govorio je, u amfiteatru Tehničke škole u Pirotu, Goran Stanojević, nastavnik praktične nastave iz Smederevske Palanke i predsednik Udruženja pčelarskog društva “Jasenica”.

Stanojević kaže da, naročito, pčelari početnici treba da znaju da sve proizvode pčela treba iskoristiti kako bi se celokupan proces rada u pčelinjaku zaokružio. Sakupljanje pčelinjeg otrova je dosta sporo, ali je na tržištu apitoksin veoma tražen i cenjen.

“Ja konkretno govorim o sakupljanju pčelinjeg otrova, o mom načinu sakupljanja i njegovom plasmanu, ali se osvrćem i na to da iz košnice treba uzeti sve proizvode. Moje poljoprivredno gazdinstvo se bavi time da uzimamo sve. Uzimamo polen, propolis, matičnu mleč, imamo i apikomoru, tako da uzimamo i vazduh iz košnice, pravimo od meda razne mešavine kao i većina pčelara koji se ozbiljnije bave ovim poslom. Pored krema koji radimo sa pčelinjim otrovom radimo i vino od meda i medovaču rakiju. Svaka pčela ima apitoksin u sebi i to koristi u samoodbrani. On jeste otrov, ali je lekovit u određenim količinama. Odlično se pokazao kod lečenja raznih bolesti, kod lečenja multipleks skleroze, svih vrsta reumatskih oboljenja, čak i kod kancera ima odličnih rezultata, ali naravno uz savete lekara i apiterapeuta.” – kaže Stanojević.

Stanojević kaže da je pčelarstvo na “točkovima”. Selidba pčelinjih društava je neophodna kako bi se svi pašni resursi iskoristili. Prethodne godine nisu bile naklonjene pčelarima tako da smatra da su, pored ostalog, i podsticaji lokalnih samouprava i države veoma bitni za razvoj pčelarstva.

Miloš Rančić, predsednik UP “Nišavska dolina” Pirot kaže da je ovo prvo predavanje u poslednje dve godine, a plan nije realizovan zbog epidemijske situacije. U januaru su u planu još dva predavanja i sa tim aktivnostima će se nastaviti.

 

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker