Korona virus

Pirotski okrug: Još osam pozitivnih na covid19, dva iz Pirota i šest iz Bele Palanke

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Pirot, na teritoriji Pirotskog okruga laboratorijski je potvrđeno još osam slučajeva oboljevanja od covid19 virusa, i to dva u Pirotu i šest u Beloj Palanci. Od ukupnog broja testiranih u Okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 327 osoba: u Pirotu 217, Babušnici 31, Beloj Palanci 75 i Dimitrovgradu – četiri. Od početka epidemije do danas, 29.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovan 171 laboratorijski potvrđen slučaj, od kojih je više od dve trećine već izlečeno

korona test epruveta

Od početka epidemije do 29.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2955 briseva na RT-PCR. Za 25 uzoraka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovao još 32 briseva i poslato u laboratoriju IZJZ Niš.

U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovan je 171 laboratorijski potvrđen slučaj od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 6 obolelih pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenje u KC Niš nalazi se 6 lica, i to 3 iz Bele Palanke, jedno iz Babušnice i jedno iz Pirota.

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. Od ponedeljka broj pregleda u Kovid ambulantama DZ Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Republici Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu. Građani putuju turistički, odlaze na posao, studenti dolaze svojim kućama, svi ostvaruju mnogo kontakata

Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker