Gradska hronika

PIROTSKI KVARTET – Dokumentarni film o vodećim srpskim muzikolozima koji su ostavili nemerljiv trag, a koji su po poreklu Piroćanci

Emisija serijala Trag pod nazivom „Pirotski kvartet“ govori o muzikolozima koji su rođeni ili su poreklom iz Pirota. Vojislav Vučković, Vojislav Ilić, Borivoje Popović i Dragutin Gostuški imali su ogroman uticaj na razvoj srpske klasične muzike 20 veka. Osim porekla, zajedničko za svu četvoricu je da su se bavili komponovanjem i horskom muzikom. Autor dokumentarnog filma je novinar pirotskog dopisništva RTS-a Branislav Jovičić.

Početkom 20. veka Pirot je iz turske kasabe izrastao u evropsku varoš. Tome su doprineli intelektualci iz Češke, Rusije i Poljske, koji su bili profesori Gimnazije i osnivali orkestre i pevačka društva. U to vreme u gradu nije bilo muzičke škole, ali je zato ova sredina iznedrila četvoricu velikih muzikologa i kompozitora. Dokumentarni film „Pirotski kvartet“ autora Branislava Jovičića, jedinstvena je prilika da se javnost upozna sa delima četvorice velikih kompozitora. Cilj dokumentarca je da zainteresuje gledaoce za lik i delo Vojislava Vučkovića, Vojislava Ilića, Borivoja Popovića i Dragutina Gostuškog. U emisiji je korišćena bogata arhiva Radio-televizije Srbije, a svesrdnu pomoć pružila je i Redakcija za istoriografiju. Emisija je osim u Pirotu snimana u Beogradu i Nišu, a gledaoce kroz priču vode muzikolozi, odnosno profesorke univerziteta u Beogradu i Kragujevcu.

Autor emisije: Branislav Jovičić

Urednica serijala: Jugoslava Đurica

Snimatelji: Robert Ilić i Goša Vladimirov

Montažeri: Danijela Krstić i Saša Branković

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker