Pirotski kačkavalj na evropskom atlasu ukusa

Na evropskom atlasu ukusa, u kategoriji sireva nalazi se i pirotski kačkavalj. Atlas ukusa je zapravo projekat – startup preduzimljivih mladih Hrvata koji su došli na ideju da na jednom mestu – portalu Tasteatlas (Atlas ukusa) predstave sve specijalitete širom Evrope ali i sveta. Na nedavno objavljenom Atlasu ukusa u kategoriji sireva pored svetski poznatih sireva poput mocarele, gaude, gorgonzole i mnogih drugih, nalazi se i pirotski kačkavalj. 

1 Komentar

  1. George Petrovic

    03.06.2018. at 02:30

    Rec “sir” (eng cheese) se u svetu koristi za “tvrd proizvod od mleka”. Ono sto se kod nas zove “sir” zove se BELI SIR i na mapi postoje: “feta” (Grcka, ustvari nas sir), “sirene” (Bugarska, nas sir), “ricotta” (Italija, mekan sir), “urda” (Rumunija”, nasa vurda) itd. Nasi proizvodjaci nisu patentirali nas (beli) sir – TO TREBA NEKO DA URADI!
    Druga grupa sireva su ZUTI SIREVI, kojih ima mnogo a medju njima kao vrsta postoji “kackavalj” (prave ga i Talijani), a nas “brend” je Pirotski kackavalj. Malo objasnjenje iz Australije, zemljaci neka ne zamere “sto ih ja ucim”.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar