Gradska hronika

Pirotski kačkavalj na Balkanskom festivalu sira

Ovog vikenda učenici i nastavnici Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ imali su priliku da budu akteri dva velika događaja u Beogradu i Novom Sadu. U Beogradu je održan VIII po redu Balkan Cheese Fest, gde su učenici obrazovnog profila prerađivač mleka imali priliku da se upoznaju sa postupkom proizvodnje autohtonih i autentičnih sireva Balkana, kao i u njihovoj degustaciji.

 

Učenici su širokom auditorijumu predstavili svoja znanja i umeća u spravljanju pirotskog brenda. Na licu mesta su postupno prezentovali proizvodnju pirotskog kačkavalja od dela parenja, soljenja, mešenja parenog testa, do stavljanja u modle odnosno oblikovanja. Pritom su pobrali simpatije mnogobrojnih posetioca. Na Sajmu je ove godine bilo preko 300 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Francuske i Holandije, koja je ovaj put pozvana kao gost.

U Novom Sadu učestvovali na Mlinarsko-pekarskim danima


U Novom Sadu učenici završnog razreda obrazovnog profila pekar, kao i najbolji učenici obrazovnog profila prehrambeni tehničar imali su svoj štand na Mlinarsko-pekarskim danima . Na Sajmu su predstavili svoja kreativna postignuća iz oblasti pekarstva. Pored toga, učenici i nastavnici Mlekarske škole imali su priliku da  se upoznaju sa najnovijim dostignućima i trendovima u proizvodnji, skladištenju, preradi, pakovanju i kontroli kvaliteta žita, brašna, pekarskih i poslastičarskih proizvoda. Sajam je pored izložbenog imao i edukativni karakter, gde su prisutni mogli da se kroz stručna predavanja upoznaju sa novinama u oceni kvaliteta žitarica i deklarisanja proizvoda.


Sve u svemu, aktivan vikend za učenike Mlekarske škole.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker