Lokalna samouprava

Pirotski istoričari sklapaju mozaik dosad nepoznatih delova istorije našeg grada

Pirotski istoričari Predrag Vidanović i Davor Lazarević u okviru projekta finansiranog od strane Gradske uprave Pirot i uz pomoć Istorijskog arhiva Pirot prikupili su iz državnog arhiva Bugarske dragocenu istorijsku građu, više od 3.500 dokumenata koji će im u narednom periodu omogućiti da sklope mnoge do sada nepoznate delove istorije našeg grada. Zahvaljujući radu ovih istoričara, kako kažu Lazarević i Vidanović, posebno će biti rasvetljeno mnogo “rupa” u istoriji našeg grada poput svega što se dešavalo za vreme bugarske okupacije našeg grada, dešavanja oko pogroma Jevreja. U Pirot je po prvi put dopremljen i kompletan spisak svih pirotskih Jevreja sa imenima i prezimenima i zanimanjima.

vremeplov

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović kazao je da su pirotski istoričari i Istorijski arhiv uložili veliki trud i da je reč o značajnom poslu za rasvetljavanje istorije našeg grada. On je dodao da će Grad Pirot uvek stati iza ovako značajnih projekata.

 

Direktorka Istorijskog arhiva Ivana Kostadinović naglasila je da je pred pirotskim istoričarima i stručnjacima Istorijskog arhiva važan posao koji se tiče analize dopremljene dokumentacije te da je značaj ovog posla ogroman.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker