Kultura

Pirotski govor sačuvati od zaborava

U prepunom Medija centru na Salonu knjiga i grafike u hali “Kej” večeras je prezentovano javnosti kapitalno delo autora etnologa Dragoljuba Zlatkovića – “Rečnik pirotskog govora”. Na prikupljanju materijala za ovo  delo koje je od ogromnog značaja za naš identitet Zlatković je neumorno radio 50 godina i prikupio je više od 33.000 reči, od kojih mnoge više nisu u upotrebi, jer sa nestajanjem sela na Staroj planini, po rečima samog autora, nestaje i pirotski govor. Ovaj izdavački poduhvat koji je realizovan zahvaljujući odličnoj saradnji opštine Pirot i Službenog glasnika sačuvaće pirotski govor od zaborava, makar na papiru.

ACA_0163_resize

“Kada sam 7. aprila 1965. godine otišao da vidim teren Srednjeg Visoka na Staroj planini gde ću početi da radim kao agronom, video sam jedan potpuno drugi svet, bogatstvo koje sa ljudima nestaje i niko ga ne ceni. Tada sam odlučio da pišem i sakupljam materijal i objavljujem prvu knjigu “Duma”. Vremenom sam sakupljao sve više materijala, prolazi 50 godina tako da sam za to vreme mogao mnogo što da čujem, poznajem sva sela čitavog okruga, Istočnu Srbiju do Bora i čak Zapadnu Bugarsku”, kazao je Zlatković.
Zlatković kaže da sa nestajanjem sela na Staroj planini polako i nestaje pirotski govor.
“Pirotski govor od zaborava mogu zaštititi seljaci kojih nema. Stara planina je prazna, sela su prazna, Lužnica se prazni, čak se i Pirot prazni”, kazao je Zlatković.

ACA_0182_resize

V. d. direktora Službenog glasnika Jelena Trivan kazala je da je svrha postojanja Službenog glasnika upravo da izdaje ovakva izdanja, koja nisu komercijalnog tipa, ali su od ogromnog značaja za identitet i kulturu, kao i baštinu jednog naroda.
“Kroz istraživački rad u Službenom glasniku pojavljuje se novo leksičko bogatstvo i iz njega će izaći novi rečnici za koje niko nije znao. Ono što Službeni glasnik radi jeste da izdaje kapitalna izdanja čuvajući neke knjige od zaborava. Rekla sam i to obećanje ispunila da će odmah izaći će preostala dela Stanislava Vinavera i mogu da najavim da ćemo se boriti žestoko da Službeni glasnik bude taj izdavač koji će od zadužbine Ive Andrića dobiti priliku da prvi put izda celokupna kritička izdanja Ive Andrića. Verovali ili ne, u našoj zemlji ali i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije do danas nisu izašla celokupna dela ovog nobelovca i mi hoćemo da to bude naš izdavački poduhvat”, kazala je Trivanova koja se iskoristila priliku i da se zahvali opštini Pirot na odličnoj saradnji.

“Ljudi iz opštine Pirot na pravi način su razumeli značaj ovog kapitalnog dela za očuvanje identiteta Piroćanaca”, kazala je Trivanova.

ACA_0201_resize
Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio se autoru i Službenom glasniku na odličnoj saradnji i kazao da je pirotski govor, poput peglane kobasice, pirotskog kačkavalja, jedan od brendova pirotskog kraja.

“Smatram da je pored peglane kobasice, pirotskog kačkavalja, pirotskog ćilima i pirotski govor svojevrstan brend našeg grada, zbog toga smo na ovaj način želeli da, zahvaljujući autoru rečnika Dragoljubu Zlatkoviću, na neki način od zaborava sačuvamo ogroman broj reči pirotskog govora. Sa Službenim glasnikom imamo zaista dobru saradnju a plod toga je i činjenica da je opština Pirot druga u Srbiji izdala Pirotski leksikon, u okviru edicije Službenog glasnika Leksikoni gradova Srbije”, kazao je Vasić.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker