Gradska hronika

Pirotski govor postaje hit na društvenim mrežama

Mladi pirotski dizajner Dušan Tomanović došao je ideju da dizajnira svojevrstan priručnik za brzo učenje pirotskog govora koji je za kratko vreme postao pravi hit na društvenim mrežama.

1609658_10202899398386748_51849385_n

Tomanović se dizajnom bavi već devet godina. Kaže da je želeo na šaljiv način da obradi najkorišćenije reči i glagole pirotskog govora poput čuvenog univerzalnog glagola “onodeti”, kao i poznatih reči u kratkim, ali veoma efektnim dijalozima među Piroćancima  “kvo” i “te”, kako bi na taj način svima pokazao koliko je pirotski govor u stvari savršen.

64592_10202893127069969_269029867_n

Tomanović studira grafički dizajn štampanih medija Univerziteta Metropoliten u Beogradu, a kako kaže, na ideju da uradi ovaj kratak kurs pirotskog govora, došao je kako bi svima koji nisu Piroćanci na jednostavan grafički način objasnio sve prednosti pirotskog govora.  Par puta sam sa prijateljima iz Beograda razgovarao o pirotskom govoru, pitali su me da li je istina da ne znamo padeže i slične stvari koje predstavljaju predrasude.  Uporno sam im objašnjavamo da mi znamo i padeže i sve,  ali ih ne koristimo zato što se mi sporazumevamo u par reči, kao što kaže famozni pirotski govor: “Kvo? Te, ti? Te i ja”! što znači: “Šta ima? Evo ništa, kod tebe? Isto i kod mene”! Tu mi je sinula ideja da objasnim ukratko i slikovito ljudima kako se koristi naš jezik i da možda još neko krene da koristi naše reči radi bržeg sporazumevanja-kaže Tomanović.

1535424_10202906032752603_1897087810_n

Njegov slikoviti priručnik pod nazivom “Naučimo PIROTski” do sada je urađen u tri segmenta koji obrađuju upravo najkorišćenije reči pirotskog govora “kvo”, “te” i naravno nezaobilazni glagol “onodeti”.7cxn

 

Tomanović kaže da je ovo samo početak i da namerava da uradi još slikovitih prikaza kako bi ukazao na sve prednosti pirotskog govora.

Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

31 Comments

  1. Druže, najpre studiraj i završi srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, pa onda daj stručne komentare. Sve je ovo prizrensko-timočki dijalekat, a konkretno ovaj govor jeste pirotski (govor Pirota i okoline).

  2. U Dimitrovgradu se koristi dijalekt srpskog ili bugarskog- sopski, a ne jezik, a dijalekt koji se govori u Pirotu nema veze sa vasim “jezikom”. Zvanicni jezik u nasoj zemlji je srpski, koji vi ne znate, a sve ostalo su dijalekti.

 1. Sopski jezik koji se koristi u Dimitrovgradu je potpuno drugaciji, nije ni bugarski ni pirotski vec nesto potpuno svoje i iskreno ne znam odakle se stvoro ali posto sam imala prilike da ga slusam duze vreme i uporedim da pirotskim dijalektom moram da vam kazem da se potpuno razlikuju. Npr. ni jedan pirocanac nikad nece da ce “cine” pred ogledalo, ali zato jedan caribrodzanin to radi stalno 😀

 2. U Dimitrovgradu se govori malo pirotski malo bugarski, u ovom tekstu se govori o pirotskom jeziku, nikakvom sopskom, nego pirotskom, koji se govori u Pirotu…

  1. Цане, потпуно нетачно: нити се каже најјаце реци, нити трцомоц, нити пацавра… Исправно је, наравно тумачећи ове речи: најјаче речи, трчомоч, пачавра. Ако си Србин и Пироћанац признаћеш да је тако или тека.

 3. Bravo Dule! Ne obaziri se na komentare. Ovo bi trebalo da se shvati kao zabava, a ne nadmetanje gde se kako govori. Meni je ovo odlicno! Ti si kralj i samo tako nastavi!
  I da… Hocemo jos reciiiiiii 😀

 4. Poruka za Dušana,

  Savršen spoj neobične tradicionalne jezičke građe, savremenog pristupa nasleđu i osobenog i lako prepoznatljivog dizajna. Iskoračio si iz terora kopi-pejst kulture i stvorio nešto novo, samo tvoje.

  Mogao bi da na jednom listu dizajniraš glagole: oratiš, vreviš i dumaš ili na drugom glagol zadztaš, ili imenicu mandža ili …

  Pokazao si koliko si originalan i kreativan sad će se i očekivanja okoline povećati…što i ne mora da bude tako loše.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker